latinica  ћирилица
21/05/2018 |  12:52 | Autor: SRNA

Јevtić: Krađe srpske imovine moraju prestati

Ministar za zajednice i povratak u privremenoj Vladi /samoproglašenog/ Kosova Dalibor Јevtić upozorio je da učestale krađe imovine u srpskim selima "u potpunosti zaustavljaju povratak raseljenih".
Dalibor Јevtić - Foto: RTRS
Dalibor ЈevtićFoto: RTRS

"Krađa imovine u srpskim selima dodatno opterećuje povratak jer se vrši pritisak na preostale Srbe da se isele iz sredina gde se ovakvi incidenti dešavaju", naveo je Јevtić u saopštenju.

Najveći broj nekažnjenih krađa događa se na području opštine Novo Brdo i u povratničkim selima u Metohijskoj kotlini, a od nedavno na meti lopova su srpska domaćinstva u selima Babin Most i Miloševo na području opštine Obilić.

Јevtić je rekao da zvaničnih podataka o broju krađa nema jer oštećeni Srbi sve rjeđe prijavljuju slučajeve policiji pošto na osnovu iskustva ne vjeruju da će lopovi biti pronađeni i sankcionisani.

"Kosovska policija i pravosudni sistem su u obavezi da aktivnije i odlučnije rade na suzbijanju ovakvih i sličnih aktivnosti grupa ili pojedinaca", istakao je Јevtić.

On je zatražio da se, osim policije i pravosudnih organa, i ostale institucije na /samoproglašenom/ Kosovu "uključe u nešto što mora biti zajednički interes cijelog kosovskog društva - da mir i stabilnost kao i vladavina prava budu stalno prisutni".

"Međunarodnoj zajednici i svima onima čiji je posao uspostaljanje vladavine prava, obraćam se sa zahtevom da ulože više napora da pljačke srpske imovine na Kosovu prestanu", apelovao je Јevtić.