latinica  ћирилица
04/05/2024 |  15:46 ⇒ 15:49 | Autor: RTS

Znak sjećanja na herojski podvig pilota Pavlovića (VIDEO)

Prije 25 godina, braneći nebo nad Valjevom, u borbi protiv 16 aviona NATO, herojski je izgubio život pilot Milenko Pavlović.
Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović, Beograd (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović, Beograd (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

U "migu-29" s neispravnim radarom Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka Vojske Јugoslavije, borio se protiv eksadrile NATO-a. Braneći Valjevo, "Krušik" i svoje mlađe kolege dao je život. Sjećanje na herojski podvig ne blijedi.

Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira. Međutim, Pavlović je tražio da po svaku cijenu spriječi mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Milenkov let je trajao oko dvanaest minuta. Kada su ga iz operativnog centra upitali da li vidi neprijateljski avion, on je odgovorio: "Vidim ih, ali vide i oni mene!"

Zavladao je tajac, a prijue nego što je iščezao sa radara njegove posljednje riječi bile su: "Imaju me!"

Dijelovi pogođene letjelice kojom je pilotirao Pavlović pali su u Bujačić, predgrađe Valjeva.

Sahranjen je 6. maja 1999. na Novom bežanijskom groblju. Glavna ulica u Batajnici, koja vodi od centra sela do aerodroma nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića.

Vojni aerodrom Batajnica od 2019. godine nosi naziv "Vojni aerodrom pukovnik pilot Milenko Pavlović".

U njegovom rodnom mjestu, Gornjem Crniljevu kod Osečine, u spomen-kompleksu koje nosi ime - "Milenko Pavlović" u Gornjem Crniljevu kod Osečine, u muzejskoj postavci su njegove lične stvari.

Posmrtno je unaprijeđen u čin pukovnika. Za života bio nosilac brojnih odlikovanja. Posthumno su mu dodijeljeni zlatna letačka značka, orden za hrabrost i oreden Svetog vladike Nikolaja.

Radio-televizija Srbije je na godišnjicu bombardovanja 2006. godine emitovala dokumentarni film o Milenku Pavloviću "Let u smrt", autorke Slađane Zarić.