latinica  ћирилица
21/05/2018 |  18:25 ⇒ 22/05/2018 | 08:24 | Autor: RTRS

Dok migranti u BiH pristižu svakodnevno; Udarna grupa- bez konkretnih mjera

Policija u Gacku privela je 24 migranta i predala ih Graničnoj policiji BiH.

U posljednjih nekoliko dana na tom području pronađeno je još 36 migranata. U Sarajevu sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija. Bez konkretnih mjera, samo je saopšteno da je neophodna zaštita granica BiH, ali i što hitniji sporazumi readmisiji sa zemljama u okruženju.

O podršci EU i mogućem slanju snaga Fronteksa na granice BiH sa šefom Odjeljenja za vladavinu prava u Kancelarije EU u Bih razgovarao je ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

Na vanredni sastanak Udarne grupe koji je sazvala v.d. glavnog bh. tužioca Gordana Tadić stigli su uz predstavnike međunarodnih orgnizacija i čelnici policijskih agencija.

Međutim, na glavni ulaz ušli su direktori Granične policije, SIPA i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a brojne novinarske ekipe vješto su izbjegli po završetku sastanka. Ni ostali učesnici nisu bili pričljiviji.

Iz Tužilaštva samo izjava, bez konkretnih detalja – razgovarano je o strateškim aktivnostima i spremnosti za rješavanje problema, te procesu postupanja sa migrantima u skladu sa zakonima.

"Tokom sastanka istaknuta je potreba za prioritetnim rješavanjem zaštite bh. granice, zatim unapređenja zakonske regulative u vezi postupanja sa tražiteljima međunarodne zaštite, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja", rekao je Boris Grubešić portparol Tužilaštva BiH.

Na sastanku na kojem je bilo riječi i o bezbjednosti, nije bilo ministra koji pokriva taj resor na novu BiH. Dragan Mektić sastao se sa šefom Odjeljenja za vladavinu prava u Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH Ričardom Vudom.

Na tom sastanku pominjana je mogućnost i slanja evropske pomoći u vidu Fronteks-a na granice BiH. Mektić za komentar o ovom potezu, o kojem isključivo odluku donosi Predsjedništvo, nije bio dostupan.

Ali je za Srnu rekao da ga mnogo ne zanima najava tužbe komesara HNK kantona Ilije Lasića za klevetu, zbog izjave o državnom udaru.

"U toku je pisanje tužbe za klevetu, biće podnesene uskoro i kaznene prijave protiv odgovornih osoba", istakao je Davor Bunoza advokat Ilije Lasića.

Da je Mektić u ovom slučaju srušio ustavno-pravni poredak BiH i Federacije ocjenjuje general policije Srpske Tomo Kovač. Ističe- on nema nikakvih ingerencija nad kantonalnim MUP-om, niti ovlašćenja da reaguje u ovom konkretnom slučaju.

"Јedna politika da se svjesno zaobilazi po ustavu, znači organi, koji su zaduženi da funkcionišu, vidjeli ste tog dana nigdje nema, nijednom se ne pominje FMUP čija je isključivo nadležnost u takvim situacijama. On to zaobilazi i on sprovodi neku direktnu vlast. Mislim da je ovo test i priprema direktnog učešća i direktnog sprovođenja nekih mjera prema Republici Srpskoj", rekao je Kovač, koji je i potpredsjednik Prve SDS.

Kovač ocjenjuje i da je žalosno što je SDS podržala Mektića u njegovim, kako kaže, potpuno nezakonitim radnjama. Nije se, po njemu, tek tako, oglasio Pedi Ešdaun pohvalivši Čavića i nezavršenu reformu policije.

"To mu je žal, međutim, ukoliko budu imali prilike ovakav današnji SDS i ovakvi ministri, kao što je Mektić, oni će sigurno sa tenkovima, sa svim mogućim silama napraviti situaciju da nam ukinu MUP", naveo je Kovač.

Kritika na rad Savjeta ministara stiže i od SNSD-ovog poslanika Nikole Špirića. Ističe da Savjet ministara krši Poslovnik o radu održavanjem zatvorenih sjednica, kakva je u jednom dijelu bila i ona održana 15. maja na kojoj je bilo riječi o migrantskoj krizi.