latinica  ћирилица
22/05/2018 |  10:29 ⇒ 10:29 | Autor: RTRS

Film Lica Lafore na 27. međunarodnom filmskom festival "Zlatni vitez"

U Sevastopolju je otvoren 27. međunarodni filmski festival "Zlatni vitez" koji će se održati od 22. do 31. maja.
Zlatni vitez - Foto: RTRS
Zlatni vitezFoto: RTRS

Organizatori festivala su Ministarstvo kulture Ruske Federacije,Ministarstvo Ruske Federacije za vanredne situacije, Savez filmskih radnika Rusije i Nacionalni filmski centar Ruske Federacije.

Ove godine na festivalu učestvuje 137 filmova iz 28 zemalja a za nagradu "Zlatni vitez" takmičiće se i Mel Gibson sa svojim ostvarenjem "Po sopstvenoj savjesti".

Direktor festivala je proslavljeni ruski umjetnik Nikolaj Burljajev a ove godine predsjednik žirija je čuveni srpski režiser Goran Paskaljević. U Sevastopolju, film Lica Lafore biće jedini predstavnik Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. "Zlatni vitez" je odavno prerastao okvire manifestacije postavši svojevrsna misija očuvanja i širenja, afirmacije slovenske kulture i duhovnosti. 

"Zlatni vitez" je danas veliki kulturni pokret koji oko devize "Za moralne ideale i za uzdizanje čovjekove duše" okuplja stvaraoce iz svih oblasti umjetnosti, prije svega iz slovenskih zemalja, ali i ostatka svijeta.

"Zlatni vitez" nastao je 1992. godine u Moskvi kao Međunarodni filmski festival. Kasnije su u okviru "Zlatnog viteza" osnovani i pozorišni, muzički, likovni i literarni festival.

U mnogim zemljama osnovani su klubovi "Zlatni vitez" u kojima se produžava aktivnost sa Festivala.

Pokrovitelji "Zlatnog viteza" od osnivanja do danas su patrijarh moskovski i cijele Rusije, predsjednik Ruske Federacije i Parlament Rusije.