latinica  ћирилица
22/05/2018 |  19:19 ⇒ 23/05/2018 | 09:15 | Autor: RTRS

Anketni odbor nastavio saslušanja u slučaju Dragičević

Pred Anketnim odborom Narodne skupštine, koji je formiran kako bi se sagledale činjenice u vezi za slučajem stradanja Davida Dragičevića, izjave su dali direktor Policije Darko Ćulum i načelnik Uprave krim policije Siniša Kostrešević. Istakli su da je policija uradila sve što je bilo u njihovoj nadležnosti i u skladu sa naredbama Okružnog tužilaštva Banjaluka. Ponovili su da Davidovu smrt nisu okarakterisali kao zadesnu i da je za kvalifikaciju smrti nadležno tužilaštvo.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Anketnom odboru predstavio je sve što je njegova uprava uradila nakon preuzimanja istrage, 19. aprila. Rekao je da ne može isključiti mogućnost da je počinjeno ubistvo i da nije utvrđeno na koji su način pokojnom Davidu nanesene zaživotne povrede.

- Postoji informacija da je on rekao da se tukao sa 15 lica. Međutim, mi nismo do sad mogli to utvrditi. Uz to, postoji izjava žene koja je vidjela da je nekoliko lica tuklo jedno lice, ali ni to nismo utvrdili. Izuzeti su svi video nadzori, prijava zvanična nije postojala - rekao je Kostrešević.

Kostrešević je rekao da je pokojni David posljednji put, sa stoodstotnom sigurnošću identifikovan sa nadzorne kamere iz jedne optičke radnje u centru grada. Dodao je da nije moguće nesporno utvrditi da li je boravio u kući na Laušu, koju je navodno opljačkao, ali da je vještak iz Slovenije rekao da je vjerovatnoća za to oko 80 odsto.

Direktor Policije, Darko Ćulum, rekao je da ne zna sve pojedinosti iz slučaja, jer to, kaže, i nije njegov posao, ali da smatra da je sve urađeno u skladu sa propisima. Najvećim propustom smatra to što u opljačkanoj kući nije obavljen uviđaj, zbog čega je i suspendovan inspektor PS Lauš.

- Kada je neko bio unutar objekta, morao je neke tragove ostaviti, zato se mora uviđaj vršiti - rekao je Ćulum. Na pitanje da li mu je poznato da je policija upoznala tužioca sa krađom i da je i on sugerisao da nema potrebe za vršenjem uviđaja, Ćulum je odgovorio: "Za mene to nije opravdanje".

Veliki dio razgovora bio je posvećen konferenciji za novinare, održanoj 26. marta, koja je u najvećoj mjeri izazvala revolt javnosti. Ćulum je ponovio da je odluka o održavanju konferencije donesena to jutro, na Kolegijumu, uz saglasnost i ministra Lukača, i to zbog, kako je rekao neviđenog pritiska javnosti i velikog broja dezinformacija koje su počele da kruže društvenim mrežama.

- Ovakav pritisak javnosti nikada nije bio, pogotovo prema rukovodstvu Ministarstva, mogu reći u svoje lično ime, prema meni - rekao je Ćulum. Na pitanje da li smatra da su institucije na neki način podlegle tom pritisku, Ćulum je odgovorio: "Kada sve pogledam i analiziram, smatram da su svi podlegli javnosti".

I Ćulum i Kostrešević istakli su da svi naredni koraci Policije zavise isključivo od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koje sada vodi istragu, i njihove kvalifikacije slučaja.

- Mi možemo da sugerišemo. U ovom momentu smo došli do određenog nivoa istrage i sad je na tužiocu da odluči kud da idemo dalje - rekao je Kostrešević.

Glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka, Želimir Lepir i postupajući tužilac, Dalibor Vrećo izjave Anketnom odboru daće u petak, nakon što na pitanja članova anketnog odbora odgovori ministar Dragan Lukač.

Otac pokojnog Davida, Davor Dragičević danas je Okružnom javnom tužilaštvu dostavio novih 200 krivičnih prijava protiv nepozanatih lica za teško ubistvo njegovog sina. Građani u grupi "Pravda za Davida" nastavili su sa okupljanjima na Trgu Krajine.