latinica  ћирилица
22/05/2018 |  20:42 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

Grujičiću uručena nagrada Pelagićev runolist

Predsjedniku Brankovog kola Nenadu Grujičiću večeras je u Banskom dvoru u Banjaluci, uručena nagrada Pelagićev runolist za cjelokupno književno djelo.
Nenadu Grujičiću uručena nagrada - Foto: SRNA
Nenadu Grujičiću uručena nagradaFoto: SRNA

Petu nagradu Pelagićev runolist dodijelili su predstavnici Književne zajednice "Vaso Pelagić" i Zavičajnog udruženja Zmijanje iz Banjaluke.

- Ova nagrada mi je draga, jer nosi Pelagićevo ime. Pelagić je bio među ličnostima koje obilježavaju naš korijen kroz vrijeme i on nam je potreban u ovim neprikladnim vremenima - rekao je Grujičić.

On je dodao da su Pelagić i Petar Kočić ličnosti koje su neprevaziđene po svom talentu i misiji.

- Kada dobijete nagradu Pelagićevog imena naprosto mu se poklonite još jednom i nanovo čitate njegovo djelo, nastojeći da javno kažete koju riječ o njemu - naveo je Grujičić, koji je besjedeći o Pelagiću publici pročitao tekst "Bez katanca na ustima".

Banjalučki književnik Nikola Paripović rekao je da je Grujičić vrlo zaslužan za ovdašnji krajiški pjesnički krug.

- On ima tako dobru poziciju da sa mjesta direktora Brankovog kola promoviše i informiše književnu javnost u Srbiji o banjalučkim pjesnicima - rekao je Paripović.

On je dodao da je Grujičić, koji čuva svoje krajiške korijene, izuzetan pjesnik, ali i polemičar i antologičar.

- Uz Nebojšu Vasovića, on je jedan od dva trenutno najbolja srpska polemičara, a njegove antologije ostaće reprezentativne za sljedeća pokoljenja - istakao je Paripović.

Nakon uručenja nagrade, predstavljen je stvaralački portret laureata o kome su, uz Paripovića, govorili književnici Ranko Preradović, Mirko Vuković, Nenad Novaković i Milan Rakulj.

Nenad Grujičić je rođen je 12. septembra 1954. godine u Pančevu. Živi u Novom Sadu i radi kao direktor pjesničke institucije Brankovo kolo u Sremskim Karlovcima.

Objavio je dvadesetak knjiga poezije, proze, eseja, kritika i polemika, a pjesme su mu prevođene na brojne svjetske jezike.