latinica  ћирилица
23/05/2018 |  10:28 ⇒ 24/05/2018 | 07:48 | Autor: RTRS

U NSRS svečano predstavljanje Miroslavljevog jevanđelja i Povelje bana Kulina

Na Dan slovenske pismenosti i kulture, Svetog Ćirila i Metodija, 24. maja u 11.00 časova u Narodnoj skupštini Republike Srpske biće upriličeno svečano predstavljanje javnosti dva najznačajnija i najljepša spomenika srpskog jezika – 166. lista Miroslavljevog jevanđelja i Povelje bana Kulina (autentične kopije).
Mirosavljevo jevanđelje i Povelja Kulina bana -
Mirosavljevo jevanđelje i Povelja Kulina bana

Tokom posjete predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića Sankt Peterburgu, 2017. godine, uprava Ruske nacionalne biblioteke poklonila je Republici Srpskoj digitalno izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, a predstavnici Biblioteke Ruske akademije nauka poklonili su autentičnu kopiju Povelje bana Kulina.

Autentične kopije ova dva najzanačnija spomenika srpske pismenosti od 24. maja biće postavljene u izložbenom prostoru Narodne skupštine Republike Srpske, a o značaju ovih dokumenata za srpski narod, u filološkom i istorijskom smislu, na svečanosti će govoriti prof. dr Biljana Babić sa Filološkog fakulteta univerziteta u Banjaluci.

Zvanicima na svečanom predstavljanju dva dokumenta obratiće se predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Miroslavljevo jevanđelje najznačajniji je ćirilični spomenik srpske, odnosno srpskoslovenske pismenosti iz 12. vijeka, a istoričari umjetnosti smatraju ga neprocenjivom relikvijom.

 Unesko ga je, 2005. godine, uvrstio u biblioteku "Pamćenje svijeta", među 120 najvrednijih dobara ljudske civilizacije.

Čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu, a originalni 166. list nalazi se u Ruskoj nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu. Ruski arhiepiskop i istraživač Porfirije Uspenski, prilikom posjete Hilandaru, bio je fasciniran ljepotom Miroslavljevog jevanđelja pa je sa sobom u Rusiju odnio jedan njegov list. Miroslavljevo jevanđelje nastalo je po narudžbi humskog kneza Miroslava, rođenog brata Stefana Nemanje.

Povelja bana Kulina je istorijski spomenik koji je od izuzetnog značaja u jezičkom, književnom, pravnom i nacionalnom smislu za srpski narod i druge južnoslovenske narode.

U Biblioteci Ruske akademije nauka u Sankt Peterburgu nalazi se original Povelje bana kulina, a druga dva primjerka, koja se nalaze u "Historijskom arhivu" u Dubrovniku, jesu njegovi prepisi. Sačuvane povelje daju dragocjene podatke o pismu i jeziku u doba srpske dinastije Nemanjića. Bosanski ban Kulin bio je u prijateljskim vezama sa Nemanjićima. Njegova sestra bila je udata za Nemanjinog brata Miroslava, po čijoj narudžbi je napisano Miroslavljevo jevanđelje.

Povelja bana Kulina pisana je narodnim srpskim jezikom.