latinica  ћирилица
23/05/2018 |  12:20 ⇒ 13:23 | Autor: SRNA

Grabovac: Izvršiti reekshumaciju 163 grobna mjesta u Visokom

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac zatražio je od Instituta za nestala lica BiH da bude izvršena reekshumacija 163 grobna mjesta u groblju u Visokom jer sumnja da kriju najviše posmrtnih ostataka Srba iz Sarajeva i Broda, koji su pokopani sa muslimanskim vjerskim obilježjima pod oznakama N.N.
Marko Grabovac - Foto: SRNA
Marko GrabovacFoto: SRNA

"Udruženje traži od Instituta za nestala lica i Tužilaštva BiH da se izvrši reekshumacija grobnih mjesta u Visokom, da bi se konačno utvrdilo čija su i odakle su dovezena tijela pokopana u Visokom", rekao je Grabovac Srni.

Grabovac, koji je i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH iz Republike Srpske, tvrdi da su u Visokom pokopani i ekshumirani posmrtni ostaci 59 lica, koji se tretiraju kao romski, među kojima je 23 dječijih, a koji su prevezeni iz masovne grobnice u Sijekovcu kod Broda.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić zatražio je ranije da Institut za nestala lica BiH prioritetno uzme uzorke posmrtnih ostataka 365 lica koji su dovezeni iz Sarajeva i zakopani u groblju u Visokom sa muslimanskim vjerskim obilježjima, iako nisu identifikovani.

Neidentifikovani posmrtni ostaci, pronađeni uglavnom na širem području Sarajeva, bez znanja javnosti i porodica nestalih ukopani su u kompleksu groblja u Visokom krajem prošle godine na 163 grobna mjesta.