latinica  ћирилица
23/05/2018 |  15:46 ⇒ 15:53 | Autor: SRNA

Dodik: Ojačati zainteresovanost ruskih investitora za ulaganja u Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će tokom predstojeće posjete Sankt Peterburgu nastojati da ojača zainteresovanost ruskih investitora za ulaganja u Srpsku, jer se ruska strana uvijek pokazala kao dobar partner, te najavio da će se sastati sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjednik Srpske je rekao da je Ekonomski forum u Sankt Peterburgu, koji se organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika Putina, prilika da se sretne sa važnim ljudima iz sfere privrede, bankarstva i politike, i podsjetio da mu je ovo 12. put da prisustvuje ovoj značajnoj manifestaciji.

- Drago mi je da ću se i ovom prilikom sastati sa predsjednikom Putinom, prema njegovom zvaničnom protokolu, u petak poslijepodne, pri čemu ćemo nastaviti razgovore o našoj saradnji. Biće riječi o ekonomskim, kulturnim i drugim pitanjima. Upoznaću ga o aktuelnoj situaciji i zahvaliti za razumijevanje i podršku Dejtonskom sporazumu, stabilizaciji i međunarodnom pravu - naglasio je Dodik.

On je istakao da će predsjedniku Ruske Federacije prenijeti opredjeljenje Srpske o vojnoj neutralnosti pri čemu će istaći relevantnu Odluku Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti koja podrazumijeva da za nju nijedan vojni savez nije prihvatljiv.

- Razgovaraćemo i o regionalnoj situaciji i nekim globalnim pitanjima. Obzirom da je Rusija jedan od najvažanijih svjetskih igrača na međunarodnoj sceni, veoma je važno čuti Putinove ocjene o mnogim pitanjima iz savremenog svijeta koji je u dosta nesređenom stanju - dodao je Dodik.

On je naveo da bi na sastanku trebalo da bude riječi i o mogućnosti proširenja saradnje.

- Ponovo ću potencirati naš stav da Republika Srpska nije prihvatila da se Rusiji uvedu sankcije, bez obzira što je drugi dio BiH, pod pritiskom Zapada, to htio - pojasnio je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je prije tri sedmice u Sankt Petergburgu održana prezentacija Republike Srpske, te će ovom prilikom zahvaliti rukovodstvu ovog grada na dobrom osjećaju za partnerstvo sa Srpskom koji imaju i grade godinama.

Dodik je najavio da će sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom razgovarati o konkretnim projektima, te podsjetio da je ranije razgovarano o projektima iz oblasti zdravstva i kulture.

Međunarodni ekonomski forum, jedna od najprestižnijih poslovnih manifestacija, počinje sutra u Sankt Peterburgu i traje do 26. maja.