latinica  ћирилица
23/05/2018 |  18:41 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

I dalje blokirana sredstva od akciza – na čekanju gotovo stotinu miliona maraka

Zbog nepostizanja dogovora o raspodjeli sredstava prikupljenih po osnovu putarina, 97 miliona maraka predviđenih za gradnju auto-puteva i dalje je neraspoređeno.

Nesporazum je nastao jer predstavnici Federacije traže određivanje novih koeficijenata za raspodjelu, odnosno više novca za ovaj entitet.

Prema dosadašnjem modelu raspodjele sredstava, Republici Srpskoj pripadalo je 39 odsto, Federaciji 59, a distriktu Brčko dva odsto. Nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna seta zakona koje se odnose na trošarine, iz Federacije za sebe traže 66 odsto, Srpskoj bi išlo 32, a Distriktu dva odsto. Tako bi, od trenutnih 97 miliona na računu, Srpska dobila oko 31, umjesto dosadašnjih gotovo 38 miliona.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske izračunali su da, u tom slučaju, Srpska uopšte ne bi osjetila efekte povećanja putarina, naprotiv dobijala bi čak i manje novca nego prije toga, što je neprihvatljivo.

"Dogovor se mora postići. Nije ugroženo samo funkcionisanje javnih preduzeća i infrastrukturnih porjekata u Srpskoj, nego i u FBiH. Da li to sada neko ide na iscrpljivanje, da nas dovede u situaciju da nešto moramo, mislim da je naš stav i da se on neće mijenjati – da ne moramo", rekao je Neđo Trninić ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Izostanak dogovora mogao bi bitno uticati i na poslovanje entitetskih javnih preduzeća zaduženih za auto-puteve. I dok iz Autocesta FBiH planiraju da se uskoro zaduže 100 miliona maraka za već potpisane sporazume o izgradnji koridora Pet ce, iz Autoputeva Srpske poručuju da trenutno nema potrebe za dodatno zaduženje, ali ni to nije isključeno, ako ovaj problem uskoro ne bude riješen.

"Naravno da je to nekakva rezervna varijanta o kojoj razmišljamo, ali nadam se da nećemo morati ići u tom pravcu jer je nepotrebno da stvaramo nekakve dodatne troškove, dok novac, koji je naš, stoji sa strane i ne koristi se", naveo je Dušan Topić diretktor Autoputeva Republike Srpske.

Topić dodaje da uskoro na naplatu stižu obaveze iz ranijih kredita i da bi, ako ne počne raspodjela ovih sredstava, preduzeće moglo imati problema. Svjestan je toga i ministar finansija BiH. Kaže da su dodatna sredstva, nakon povećanja putarina, predviđena i za otplatu kredita za auto-puteve uzetih kod EBRD-a.

"Delegacija EBRD-a postavila je pitanje koje sam i ja postavio - Zašto smo mi donosili Zakon o akcizama, ljudi toče gorivo, a on se ne primjenjuje, sredstva stoje na računu", kaže Vjekoslav Bevanda ministar finansija BiH.

Očekuje se da, do kraja ovog mjeseca, iznos neraspoređenih sredstava bude povećan na 120 miliona maraka. Izvjesno je da će taj novac ostati na računu, dok ne bude postignut dogovor o njegovoj raspodjeli, a sve to moglo bi usporiti izgradnju auto-puteva i dovesti u pitanje nove investicije.