latinica  ћирилица
24/05/2018 |  21:07 | Autor: RTRS

Najstarija škola na Romaniji proslavila Sv. Ćirila i Metodija

Najstarija škola na Romaniji, u Han Pijesku, gdje osnovno obrazovanje baštini tradiciju dugu 110 godina, proslavlja prosvjetitelje Ćirila i Metodija.

Škola je osnovana u doba Austro-ugarske 1908. godine, kada je upisano 45 đaka. Danas je pohađa 211 učenika, a o uslovima dovoljno govori podatak da raspolažu sa 160 računara. Ne čudi da su osnovci iz Han Pijeska najuspješnij na regionalnim takmičenjima iz robotike.

Državnu narodnu četverogodišnju školu osnovala je Austrougarska. U prvi razred mogli su se upisati dječaci uzrasta od sedam do 10 godina i djevojčice do 12 godina. Nije radila u vrijeme Prvog svjetskog rata, a 1943. stara škola je izgorjela. Baštinici osnovnog obrazovanja u Han Pijesku u obnovljenoj školi koja radi od 1946, obrazovali su i vaspitali mnoge istaknute ljekare, inženjere, doktore nauka, ministre...

- Škole, iako ih je Austrougarska pravila iz njima znanih pobuda, eksploatacije i slično, mnogo su učinele za naš kraj. Prema podacima, 98 odsto stanovništva bilo je nepismeno - navodi Dragi Narančić, direktor OŠ "Milan Ilić Čiča Šumadijski".

Đaci ove osnovne škole oduvijek su bili među najboljim studentima. Poput učenice generacije, Đurđine Dobrilović, već su zacrtali svoje ciljeve.

- Omiljeni predmeti su mi matematika i fizika, pa možda poslije završene gimnazije upišem studije matematike - kaže Đurđina.

Iako mala romanijska varoš, nažalost, još ne može da ponudi mnogo obrazovanim mladim ljudima, istinski se trude da im obezbijede što bolje uslove i dobre temelje obrazovanja. Prošle godine na školi je promijenjena stolarija, a uskoro će početi izgradnja školskog igrališta...

- U prvi razred je upisno svega 16 učenika. Molimo se Bogu da se djeca rađaju, da škole budu pune - kaže načelnik opštine Han Pijesak, Vlado Ostojić.

Uz znanje i obrazovanje, u Han Pijesku osnovci njeguju i čuvaju tradiciju svih oslobodilačkih ratova. Tako i njihova škola ime nije mijenjala, a žrtva Milana Ilića, Čiče Šumadijskog, koji je sa 50 saboraca 1941. poginuo na Pjenovcu kod Han Pijeska, nije i neće biti zaboravljena.

- Ponosna sam i srećna, emocije me obuzimaju - kaže Nataša Lekić, praunuka Milana Ilića.

Nataša je učiteljica u istoimenoj osnovnoj školi u Aranđelovcu i danas je sa kolegama došla na otkrivanja biste njenom pradedi. Za Aranđelovčane je čast što uspomenu na njihovog sugrađanina i narodnog heroja njeguje škola sa najdužom tradicijom na Romaniji.