latinica  ћирилица
25/05/2018 |  08:22 | Autor: SRNA

Pjongjang i dalje spreman za razgovore sa Vašingtonom

Vlasti Sjeverne Koreje i dalje su spremne za razgovore sa SAD, uprkos odluci američkog predsjednika Donalda Trampa da otkaže sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong Unom, koji je bio planiran za 12. jun, javila je južnokorejska novinska agencija Јonhap.
Donalad Tramp i Kim DŽong Un - Foto: AP
Donalad Tramp i Kim DŽong UnFoto: AP

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sjeverne Koreje Kim Kje Gvon izjavio je da u Pjongjangu žele da još jednom daju do znanja Vašingtonu da imaju namjeru da u bilo koje vrijeme razgovaraju sa SAD, kako bi se riješio problem.

On je rekao da Trampova odluka pokazuje obim animoziteta koji i dalje postoji u odnosima Sjeverne Koreje i SAD i naglašava potrebu za sastankom dvojice lidera, javio je TASS.

"Naš cilj i želja su da učinimo sve što možemo za mir i stabilnost Korejskog poluostrva i ljudskog roda ostaje nepromijenjen i imamo želju da ponudimo SAD vrijeme i priliku", rekao je Kim Kje Gvon.

Tramp je ranije saopštio lideru Sjeverne Koreje odluku da otkaže samit koji je trebalo da se održi 12. juna u Singapuru.

Američki predsjednik je juče izjavio da je Sjeverna Koreja "propustila veliku priliku za trajni mir", ali je istakao da je spreman za razgovore sa Pjongjangom u budućnosti