latinica  ћирилица
25/05/2018 |  11:38 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

"Srbski pravoslavni pojci" nastupili u Trebinju

U Trebinjskom Kulturnom centru sinoć su nastupili "Srbski pravoslavni pojci" iz Beograda. Koncert je upriličilo Srpsko udruženje "Ćirilica", povodom praznika Svetih Ćirila i Metodija, svoje krsne slave. Ovaj praznik je ujedno i Dan slovenske pismenosti, kojeg proslavljaju svi slovenski narodi.

Akapela sastav "Srbski pravoslavni pojci" njeguju srpsku tradiciju kroz duhovnu muziku. Usklađujući muške i ženske glasove, svoje nastupe obogatili su i nacionalnom i etno muzikom, a odnedavno i muzikom za djecu, koju prilagođavaju horskom pjevanju bez pratnje instrumentalne muzike.

- Srpska tradicionalna muzika je jako bogata, ne treba puno razmišljati i izmišljati nove kompozicije kad ih ima, treba ih samo njegovati, vadimo pjesme koje su zaboravljene možda na taj način i biramo muziku - kaže Marko Kačarević.

Proslavljati Dan pismenosti znači biti svjestan svoje istorije, tradicije i kulture, ističu iz Srpskog udruženja "Ćirilica".

Ćirilica je odavno u opasnosti, dodaju, jer je kao pismo sve manje u javnoj upotrebi. Sve što je u srpskoj kulturnoj baštini u vezi je sa ćirilicom. Zato, zbog budućih naraštaja prije svega, treba njegovati nešto što je tradicionalno i staro, a istovremeno veoma savremeno. A to je naše pismo.

- Zbog toga ukazujemo na značaj ćirilice i stalno apelujemo da gdje god mogu koriste ćirilicu, pa čak i na profilima, društvenim mrežama, zvuči beznačajno, ali vjerujte da nije, ima te kako značaja - ističe Vesna Andrić, predsjednica Srpskog udruženja "Ćirilica".

"Srbski pravoslavni pojci", koji takođe javno podržavaju upotrebu ćirilice, osnovani su 2011. godine, kao sastav koji je svojim pojanjem uljepšavao crkvena bogosluženja. Koncert u Trebinju otvorili su troparom Svete Trojice iz 15. vijeka i kompozicijom Pećka kandila, po kojoj su prepoznatljivi, a do kraja večeri publika je mogla čuti i mnogobrojne tradicionlane zaboravljene srpske pjesme.