latinica  ћирилица
25/05/2018 |  15:45 ⇒ 17:59 | Autor: SRNA

CIK: Do 14.30 prijavljeni 51 partija i 31 nezavisni kandidat

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH danas do 14.30 časova podnijela je 51 politička stranka i 31 nezavisni kandidat, rekla je Srni portparol Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Ona je podsjetila da danas u 16.00 časova ističe rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate.

- Slijedi provjera podnesenih prijava i ovjera do 9. juna za političke stranke i nezavisne kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uslove - precizirala je Pirićeva.

CIK BiH raspisao je opšte izbore za nedjelju, 7. oktobar.

Od 9. do 25. maja podnose se prijave za ovjeru učešća na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate.

Nakon objave ovih političkih subjekata, od 10. do 19. juna teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata. Podnošenje kandidatskih listi za opšte izbore počinje 27. juna i trajaće do 9. jula.

CIK BiH bi trebalo da sve ovjerene kandidatske liste do 23. avgusta objavi u službenim glasilima i dnevnoj štampi.

Na opštim izborima u BiH bira se 518 nosilaca mandata.

Državljani BiH će u oktobru birati članove Predsjedništva BiH, poslanike za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, poslanike u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnike za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, kao i predstavnike kantonalne skupštine u FBiH.