latinica  ћирилица
25/05/2018 |  19:03 ⇒ 27/05/2018 | 09:25 | Autor: RTRS

Dodik-Putin: Rusija snažno podržava Republiku Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Sankt Peterburgu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je izjavio za RTRS, nakon sastanka, da Rusija snažno podržava Republiku Srpsku i to kroz poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik Srpske je uputio Putinu poziv da posjeti Banjaluku, a sam sastanak je protekao u atmosferi prijateljstva i razmjeni mišljenja o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj, BiH i regionu.

- Ovo je ponovo bila prilika da predsjedniku kažem da se u Banjaluci gradi srpsko-ruski pravoslavni centar, koji obuhvata izgradnju crkve u ruskom stilu i objekata za kulturne manifestacije, čak i za boravak hodočasnika. Ovo je bila prilika da ga još jednom pozovem da posjeti Banjaluku kada taj hram bude gotov, što je on sa jednim dobrim osjećajem prihvatio i sada ostaje da mi uradimo svoj dio posla - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je sama činjenica da je do sastanka došlo u ovakvom danu punom obaveza za Putina, velika stvar i da pokazuje njegov odnos prema Republici Srpskoj.

Dodik je zahvalio Putinu za sve što je Rusija učinila na ekonomskom i političkom planu kako bi zaštitila bazične interese Republike Srpske.

- Upoznao sam ruskog predsjednika sa projektima usmjerenim na slabljenje Republike Srpske i ogromnim izdvajanjima novca Amerikanaca za medije i program sprečavanja ruskog uticaja, što je direktno stvar koja se u BiH može uperiti samo protiv nas. Tu kada dodate Britance, koji imaju sličan takav program, i mnoge druge koji imaju skrivene programe, to govori koliko novca je pripremljeno da bi se Republika Srpska destabilizovala i doveli poslušnici koji bi trebalo da okrenu Srpsku ka njenom nestanku - rekao je predsjednik Srpske.

Putin je dobro upoznat sa detaljima i jasno uočava činjenice koje more Republiku Srpsku i njegova poruka je poruka podrške kroz Dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo, te očuvanje međunarodnog projekta i da Republika Srpska može da računa na Rusiju. Osim toga, podrška u privredi je veoma značajna.

Dodik je rekao da je razgovarano o novim projektima u privredi koji bi trebalo da otpočnu, prije svega o rekonstrukciji dvije termoelektrane i pomoći u nabavci helikoptera za potrebe Civilne zaštite Republike Srpske.

Prije sastanka, predsjednik Srpske je učestvovao na plenarnoj sjednici- centralnom događaju Foruma. Јasno je da sankcije nisu slomile Rusiju, koja se čak okrenula svojim resursima a njena uloga u svijetu je ogromna, naročito u Iranskoj krizi. Svijet danas izgleda potpuno drugačije. Pitanje je- gdje je tu mjesto Republici Srpskoj?

- Prvo, mi moramo da ojačamo naša prijateljstva. Naši prijatelji su nesumnjivo Srbija i predsjednik Vučić i Rusija i predsjednik Putin. Tu su i odlični odnosi sa Kinom i razumijevanje našeg položaja, te naravno odnosi sa nekim zemljama EU koje razumiju našu situaciju - rekao je Dodik.

Nasilje nije naša politika, čak i bez obzira na povremenu arogantnost velikih sila, kaže Dodik. Naša politika je očuvanje mira i traženje još veće podrške u svijetu, a ne podaništva Zapadu, jer odricanje od Rusije ne bi donijelo Srpskoj ništa od Zapada, a izgubila bi Rusiju, zaključio je Dodik.