latinica  ћирилица
26/05/2018 |  09:07 ⇒ 09:07 | Autor: SRNA

Susret Trampa i Kim DŽong Una, ipak moguć?

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da su SAD imale veoma "produktivne razgovore" o ponovnom određivanju 12. juna kao datuma samita sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong Unom, samo dan nakon što je otkazao sastanak navodeći kao razlog "otvoreno neprijateljstvo" Pjongjanga.
Donalad Tramp i Kim DŽong Un - Foto: AP
Donalad Tramp i Kim DŽong UnFoto: AP

"Imali smo veoma produktivne razgovore o ponovnom datumu samita koji, ukoliko se desi, biće u Singapuru istog datuma, 12. juna i, ukoliko bude neophodno, trajaće i duže od jednog dana", naglasio je Tramp.

Tramp je ranije sugerisao da bi samit mogao biti odrćan nakon što je pozdravio saopštenje Sjeverne Koreje u kojem se ističe da ostaju otvoreni za razgovore.

Јužna Koreja izrazila je "oprezni optimizam" da nada i dalje postoji za američko-sjevernokorejski dijalog te da nastavljaju da pažljivo prate razvoj događaja.

Nakon višegodišnjih tenzija zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje Kim DŽong Un i Tramp su se saglasili početkom mjeseca da će održati prvi sastanak između američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera.

Tramp je odustao od sastanka u pismu upućenom Kim DŽong Unu nakon prijetnji Sjeverne Koreje da će se povući zbog komentara američkih zvaničika koji su zahtjevali jednostrano razoružavanje.