latinica  ћирилица
26/05/2018 |  16:19 ⇒ 27/05/2018 | 09:24 | Autor: RTRS

Počast borcima Prnjavorske brigade

Vojska Republike Srpske odbranila je slobodu srpskog naroda u Odbrambeno otadžbinskom ratu, ali i podnijela veliku žrtvu koja se ne smije zaboraviti.

To najbolje znaju mještani Prnjavora, opštine iz koje je 626 boraca VRS dalo života za stvaranje Republike Srpske.

Njima u čast služen je parastos kod spomen-kosturnice na Novom groblju u Banjaluci. Počast stradalim u proteklom ratu, odali su i mještani banjalučkih mjesnih zajednica Kočićev Vijenac, Bulevar i Pobrđe.

Više od 4.000 boraca VRS prošlo je kroz Prnjavorsku brigadu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Među njima i sin Bore Peulića. Stradao je 1995. godine i pronađen sedam godina kasnije.

"Ne možete ni da zamilite u toj nesreći, kolika je sreća kada nađete svoje dijete ili rođaka, da ga možete pošteno sahraniti i da znate gdje da dođete da mu odate poštu. Kako li je tek onima koji još nisu našli svoje najmilije", kaže Boro Peulić, predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Prnjavor.

Godine 1994. Prnjavorska brigada pretrpjela je najveće gubitke. Samo u jednom danu ostali su bez 113 saboraca, 31 se još vodi kao nestao, a ova opština druga je u Republici po broju stradalih u odnosu na broj stanovnika. Na 1.000 stanovnika opština Prnjavor je imala 18 poginulih boraca.

"Nadam se da će se borci ujediniti i da će odrediti gdje na području Prnjavora da bude izgrađeno spomen obilježje, a ja im obećavam da sredstva za gradnju neće biti problem i da se dogodine okupljamo u Prnjavoru, a ne u Banjaluci", ističe Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Kraj Odbrambeno otadžbinskog rata, na žalost nisu dočekala ni 153 borca iz mjesnih zajednica Kočićev Vijenac, Bulevar i Pobrđe u Banjaluci. Za odbranu Srpske iz ovih mjesnih zajednica, mobilisano je više od 2.000 boraca.

"Јa sam izgubila muža. I sama sam bila učesnik rata. Bila sam medicinska sestra i na taj način sam pružila doprinos stvaranju Republike Srpske", kaže Zora Malbaša.

Poštu palim borcima odao je i resorni ministar Milenko Savanović. Poručio je da obaveza Vlade ostaje da čini sve da pomogne porodicama poginulih i ratnim vojnim invalidima i da bude na usluzi kategorijama koje su za Republiku Srpsku dale ono najvrednije.

"Nama koji smo ostali živi i koji smo uspjeli da realizujemo to što smo htjeli, a to je Republika Srpska, ostaje obaveza da kao Vlada i institucije učinimo sve kako bi bili na usluzi svima onima koji su na ovaj ili onaj način povezani sa odbrambeno-otadžbinskim ratom i da im olakšamo život", rekao je Savanović.

"Naša statistika pokazuje da je više umrlih članova porodica nestalih nego identifikovanih nestalih boraca i civila iz Republike Srpske", navodi Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Republika Srpska, 23 godine od kraja rata i dalje traga za oko hiljadu i po nestalih pripadnika Vojske republike Srpske, dok se u tri spomen kosturnice u Srpskoj još nalazi oko 600 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka.