latinica  ћирилица
26/05/2018 |  18:13 | Autor: SRNA

Pregovori o imenu Makedonije u završnoj fazi

Posrednik UN u sporu između Skoplja i Atine Metju Nimic najavio je da će naredne sedmice biti nastavljeni pregovori o iznalaženju rješenja u vezi sa imenom Makedonije u Briselu, ali još uvijek nije poznato u kojem formatu.

Iz makedonskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da će resorni ministar Nikola Dimitrov u ponedjeljak i utorak, 28. i 29. maja, boraviti u Briselu na radnim sastancima sa visokim zvaničnicima EU, prenijeli su skopski mediji.

Prema grčkim medijima, u ponedjeljak se očekuje nastavak pregovora o imenu, a prema nezvaničnim podacima, na dvodnevnim sastancima u Njujorku približeni su stavovi za prijedlog "Republika Sjeverna Makedonija", ali da ostaje da se iznađe odluka za sveukupnu upotrebu.

Makedonski eksperti ocjenjuju da su pregovori u zaršnoj fazi i da će spor biti riješen do juna, sa jednim od prijedloga za geografsku odrednicu.

Na ovonedjeljnom sastanku u Njujorku posredik Nimic rekao je da su pitanja dobro definisana i da su strane spremne da riješe spor štiteći svoje nacionalne interese.

Makedonska Vlada ubijeđena je da je rješenje za ime ključni uslov za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU u junu i pored stava Holandije i Francuske da ova zemlja nije spremna za početak pregovora.

Vlada je saopštila da je većina zemalja članica EU spremna da ubrza evropsku perspektivu Makedonije i navodi da će nakon prevazilaženja spora sa Grčkom dobiti i poziv za članstvo u NATO, prenijeli su skopski mediji.

Reakcija makedonske vlade uslijedila je po objavljivanju dokumenta koji su priremile Francuska i Holandija, u kome se decidno navodi da Makedonija i Albanija ne treba da otpočnu pregovore pošto nisu završile reforme u sudstvu, te još uvijek "imaju posla" u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Prije narednih evropskih izbora moramo da razmislimo o strateškoj agendi za novi period koji će započeti u proljeće 2019. i učiniti jasnijim šta 27 zemalja članica želi za novu EU. U tom kontekstu vjerujemo da uslovi za otvaranje pregovora o pridruživanju sa Albanijom i BЈRM nisu ispunjeni", navodi se u dokumentu.

Makedonija očekuje da dobije datum za početak pregovora EU na samitu Unije u junu, a poziv za članstvo u NATO na samitu Alijanse u julu.