latinica  ћирилица
27/05/2018 |  12:28 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

Gradiška: Završava se Prvo međunarodno druženje djece sa poteškoćama u razvoju

U Gradišci se danas završava Prvo međunarodno druženje djece sa poteškoćama u razvoju. Tokom dva dana 1.700 djece iz 60 gradova svih republika bivše Јugoslavije družilo se uz prigodne sadržaje.

Manifestacija je imala cilj da se pokaže da ne postoje razlike. Djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji isto žive i u Gradišci, Tuzli, Sarajevu, Beogradu i drugim mjestima.

"Mislim da je lijepo da se djeca druže jer ona se toliko međusobno vole i druže da je to nevjerovatno", kaže Miodrag Mirković iz Niša.

Јedni od najređih oboljenja je laforina bolest. Naporima porodice Gajić iz Banjaluke i stručnjaka iz Amerike radi se na pronalaženju lijeka za Laforu.

I porodica Blečić iz Srbije čije ćerka ima Laforu, prikuplja sredstva za pronalazak lijeka.

"Naša želja od početka je bila, jer znali smo da je mala šansa za naše djevojčice, da više ni jedan tinejdžer u svijetu ne dočeka tako tešku bolest i tako teške simptome", ističe Snježana Gajić iz Banjaluke.

"Mi smo putem interneta saznali za porodicu Gajić i njihovu bitku i jednostavno smo krenuli i odmah se priključili u prikupljanje sredstava i evo do današnjeg dana smo uspjeli da prikupimo dosta novaca i nastavićemo dalje sa tom borbom", naglašava Aleksandar Blečić.

Pod motom "Mi smo dio vas" djeca su pokazala kreativnost u mnogim oblastima.

"Orjentaciono, prijavljeno je 60 udruženja iz preko 40 gradova bivše Јugoslavije gdje će djeca prikazati šta oni mogu i na koji način sa svojim predstavama", rekao je Dragoslav Šinik, predsjednik Udruženja za pomoć nedovoljno razvijenim licima Gradiška.

Prvo međunaradono druženje djece sa poteškoćama u razvoju podržali su kabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, opština Gradiška, Pedsjedništvo BiH, te mnoge ustanove, preduzeća, udruženja i organizacije.