latinica  ћирилица
27/05/2018 |  14:46 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd spreman i za razgovor i za kompromis

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne zna kada će u Briselu biti nastavljen dijalog sa Prištinom i dodao da je zvanični Beograd spreman i za razgovor i za kompromis.
Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije -
Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije

Povodom najava iz Prištine da bi dijalog s Beogradom u Briselu trebalo da počne polovinom juna, Vučić je rekao da Beograd ne bježi od razgovora.

- Poslije maja obično dolazi juni, a posle i juli, a jednom mora nešto da počne, a da li će /dijalog Beograda i Prištine/ biti u junu, julu ili avgustu to stvarno ne znam - izjavio je Vučić.

Prema njegovim riječima, neophodno je da i Priština ispuni ono što je njena obaveza po Briselskom sporazumu.

- Mi ne bježimo od razgovora. Ne mogu više da idem na sastanke i da ne ponesem Briselski sporazum i da ih ne pitam kada će da ispune svoje obaveze - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je da svaki put postavlja to pitanje.

- Onda sam se ja njima smučio s tim i više niko ne želi da me vidi, jer svaki put postavim pitanje na koje nema odgovora, tako da nisam siguran kada će dijalog da bude nastavljen - rekao je on.

Vučić je istakao i da je Beograd spreman da razgovara i da, kako je naveo, mora da vidi i rezultate razgovora.

On je ponovio da je Beograd ispunio sve svoje obaveza, a da Prištini nije svoju jedinu - o formiranju Zajednice srpskih opština.

- Ako to neće, možemo da razgovaramo o nekom krajnjem rješenju, ali to rješenje ne može da bude da Srbija priznaje nezavisnost Kosova, dok će oni da se saglase da Srbija postoji kao država - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, to prosto ne može i to tako ne ide.

- Naš narod treba da ima povjerenja i mi ćemo da se borimo za interese svoje zemlje, svoje Srbije, svog srpskog naroda i drugih građana koji žive, i na Kosovu i Metohiji, i u centralnoj Srbiji i takvu politiku ćemo da vodimo - rekao je on.

Prema njegovim riječima, sa Beogradom nije lako pregovarati.

- Mi smo spremni na kompromise, bezbroj puta smo to pokazali, i na ustupke sa naše strane, ali takva volja mora da postoji i sa druge strane - rekao je Vučić.