latinica  ћирилица
06/05/2024 |  09:18 ⇒ 10:56 | Autor: RTRS

Mitić: Posjeta Đinpinga Srbiji - podstrek srpskom narodu (VIDEO)

Posjeta kineskog predsjednika Si Đinpinga Srbiji predstavlja podstrek srpskom narodu da istraje na politici vojne neutralnosti i političke nezavisnosti, izjavio je naučni saradnik Centra za studije "Pojasa i puta" pri Institutu za međunarodnu politiku i privredu Srbije Aleksandar Mitić, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Aleksandar Mitić - Foto: RTRS
Aleksandar MitićFoto: RTRS

Mitić je naglasio da ova posjeta dolazi u važnom i osjetljivom trenutku za cijeli srpski narod zbog hibridnog pritiska od strane Zapada. 

- Kina cijeni to što je Srbija vojno neutralna zemlja koja vodi nezavisnu politiku. Postoji obostrano poštovanje teritorijalnog integriteta sa obje strane. Na sve to se nadograđuje sjajna ekonomska saradnja koja je pogotovo dobila zamajac nakon prošle posjete poslijen koje smo vidjeli kvalitetan skok u saradnji Beograda i Pekinga - rekao je Mitić.

Mitić je napomenuo da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban odluči da se odupru pritiscima i da nastave sa sveobuhvatnom saradnjom sa Kinom.

- Unutar EU Mađarska je najpouzdaniji partner Kine, a u cijeloj Evropi to je sigurno Srbija. Srbija jeste kandidat za članstvo u EU, ali vodi politiku političke nezavisnosti i vojne neutralnosti. Mislim da sa te strane nema dileme da će Beograd nastaviti takvu politiku - ocijenio je Mitić.

Dodao je da "pored političke i ekonomske saradnje i kulture sjećanja na posljedice NATO agresije postoji kompatibilnost po pitanju budućnosti svjetskog poretka, buduće uloge BRIKS-a, te da se pravi neka vrsta balansa u odnosu na Zapad". 

- Mislim da bi trebalo da pozitivno gledamo na ovu posjetu, da vidimo šta je sve urađeno dosad, a urađeno je mnogo toga sa izvrsnim rezultatima za srpsku ekonomiju - ocijenio je Mitić. 

Podsjetimo, nakon posjete Francuskoj, kineski predsjednik sutra stiže u dvodnevnu posjetu Srbiji.