latinica  ћирилица
28/05/2018 |  14:01 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

Britanski parlamentarci počeli posjetu, sutra u Banjaluci i Mostaru

Parlamentarna delegacija Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji počela je višednevnu posjetu BiH susretom sa interparlamentarnom delegacijom Parlamenta BiH. Sutra će britanski parlamentarci posjetiti Banjaluku i Mostar.
Sastanak delegacija Velike Britanije i BiH - Foto: klix.ba
Sastanak delegacija Velike Britanije i BiHFoto: klix.ba

- Naš cilj je da nakon izlaska iz EU ne napuštamo Evropu već da sa svakom zemljom pojedinačno sklopimo trgovinske i druge sporazume, pa tako i sa BiH - izjavio je predsjedavajući britanske interparlamentarne delegacije Najdžel Evans.

Evans je rekao da postoji zainteresovanost za turizam, metalsku industriju i poljoprivredu u BiH.

Predsjedavajući Delegacije Parlamenta BiH pri Interparlamentarnoj uniji Nenad Lalić iskoristio je priliku da na sastanku otvori pitanje viznog olakšanja sa Velikom Britanijom.

Lalić je zahvalio za pomoć koju je ta ostrvska zemlja pružila BiH, kako je rekao, ne samo u vrijeme poplava 2014. već i kroz različite međunarodne fondove i projekte.

Tokom današnjih susreta u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara kao i sutrašnjih sastanaka u Banjaluci i Mostaru, britanski parlamentarci se nadaju da će čuti mnogo novih ideja koje se mogu pretočiti u konkretnu saradnju. Očekuju da će i predstojeći sarajevski sastanak šefova vlada kao i parlamentarna konferencija zakazana za septembar u Velikoj Britaniji doprinijeti demokratizaciji i razvoju odnosa.