latinica  ћирилица
28/05/2018 |  16:13 ⇒ 16:13 | Autor: SRNA

Britanski parlamentarci zainteresovani za političku situaciju

Zamjenici predsjedavajućih Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović i Doma naroda Safet Softić u razgovoru sa članovima delegacije britanskog Parlamenta u Interparlamentarnoj uniji pozvali su Veliku Britaniju da ostane među zemljama koje nastavljaju da pomažu svojom medijacijom u političkim sporovima u BiH.
Sastanak delegacija Velike Britanije i BiH - Foto: klix.ba
Sastanak delegacija Velike Britanije i BiHFoto: klix.ba

Članovi britanske delegacije tokom razgovora iskazali su interesovanje za opštu političku situaciju u BiH, posebno za funkcionisanje parlamenta i način donošenja odluka u institucijama BiH.

Parlamentarce iz oba doma britanskog Parlamenta zanimalo je i kako se odvija proces evropskih i evroatlantskih integracija BiH, te dinamika reformi koje se sprovode u okviru tih integracionih procesa, saopšteno je iz parlamenta BiH.

DŽaferović i Softić pozdravili su posjetu i snažno interesovanje koje Velika Britanija i predstavnici njenog parlamenta pokazuju za BiH, ističući da se reformski procesi u BiH, uprkos različitim blokadama i učestalim predizbornim političkim razmiricama, sprovode korak po korak ka željenom cilju – članstvu u EU i NATO, navodi se u saopštenju.

Ocjenjujući da je BiH na putu sprovođenja reformi i dalje potrebna snažnija podrška međunarodne zajednice, DŽaferović i Softić pozvali su Veliku Britaniju da ostane među zemljama koje nastavljaju da pomažu svojom medijacijom u političkim sporovima u BiH.

Britanski parlamentarci izrazili su tokom sastanka zainteresovanost za jačanje interparlamentarne saradnje, kako putem susreta parlamentarnih delegacija u međunarodnim organizacijama, tako i putem zvanične razmjene posjeta rukovodstava oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Velike Britanije.