latinica  ћирилица
03/06/2018 |  19:08 ⇒ 19:09 | Autor: B92

Zverev ima "glavu" – rekord, preokret i treća pobjeda u pet setova

Treći teniser svijeta Aleksander Zverev nastavio je da pravi preokrete na Rolan Garosu i treći put uzastopno ostvario pobjedu u pet setova.

Zverev, koji je postavljen za drugog nosioca Grend slema u Parizu, ponovo je bio na set od eliminacije, ali je uspio da se vrati protiv Karena Hačanova i slavi rezultatom 4:6, 7:6 (7-4), 2:6, 6:3, 6:3.

Nijemac se na taj način prvi put plasirao u četvrtfinale nekog od četiri najveća turnira u karijeri, a pritom izjednačio vrlo zanimljiv rekord – postao je prvi igrač od Tomija Robreda koji je 2013. godine na istom mestu vezao tri trijumfa u odlučujućim setovima.

Španac je tom prilikom oborio rekord star 86 godina koji je na Vimbldonu postavio Anri Koše, dok su sada ispred njih samo Tod Martin (1994), Nikolas Lapenti (1999) i Albert Kosta (2003) koji su ostvarili četiri trijumfa u pet setova, ali ne vezanih.

Posljednji koji je bio blizu tog dostignuća bio je Dominik Hrbati pre 12 godina – na Australijan openu je vezao tri pobjede, i četvrti meč je otišao u odlučujući set, ali tada nije uspio da ostvari nevjerovatan podvig.

Duel sa Hačanovim pokazao je da je konačno probio blokadu na najvećim turnirima i da ima "glavu" da konačno napravi ozbiljniji GS rezultat.

Gubio je 1-0 i 2-1 u setovima, ali je uspeo da se "resetuje" i drastično podigne nivo igre u posljednja dva seta. Posebno impresivan bio je servis jer je, za razliku od prethodnog dijela meča, na isti mogao da se osloni kada god se rezultat lomio.

Na kraju, završio je posao za nešto više od tri i po sata i obezbijedio duel sa Dominikom Timom, koji je sa 3-1 eliminisao Keija Nišikorija.

Rolan Garos igra se za ukupni nagradni fond od 39.197.000 evra, a titulu brani Rafael Nadal.