latinica  ћирилица
06/06/2018 |  15:52 | Autor: sputniknews.com

Holandija odbila da pozove Kijev na odgovornost za tragediju MH17

Parlament Holandije odbio je prijedlog da se Kijev pozove na odgovornost za umiješanost u pad malezijskog "boinga 777" 2014. godine na nebu iznad Ukrajine.
Mjesto pada malezijskog aviona - Foto: Screenshot
Mjesto pada malezijskog avionaFoto: Screenshot

Holandski poslanici su odbili da prihvate inicijativu lidera partije Forum za demokratiju, Tjerija Bodea, koji je ukazao na to da je Ukrajina bila dužna da zatvori vazdušni prostor iznad Donbasa tokom vojnih dejstava.

Poslanici nisu željeli detaljnije da razmatraju Bodeov prijedlog, ali su podržali odluku vlada Australije i Holandije o tome da se za pad aviona optuži Moskva.

Političari su, takođe, odbili da razmatraju mogućnost umiješanosti Malezije, kao akcionara kompanije Malezija erlajnz, u ovu avionsku nesreću.

Bode tvrdi da je ova kompanija pokazala nebrigu, jer je koristila vazdušni prostor iznad zone sukoba u Donbasu.

Pitanje o pozivanju Kijeva na odgovornost za tragediju već nekoliko puta je pokretano u Holandiji. Prošle sedmice tokom diskusije u parlamentu ministar inostranih poslova Holandije Steg Blok rekao je da ne isključuje mogućnost da je Ukrajina umiješana u tragediju, s obzirom na to da kijevske vlasti nisu zatvorile vazdušni prostor iznad zone sukoba. On je, međutim, napomenuo da nema dovoljno legalnih osnova za pozivanje Kijeva na odgovornost.