latinica  ћирилица
07/06/2018 |  17:13 ⇒ 19:11 | Autor: RTRS

Teslić- Nedovoljno glasova za podršku Izvještaju o radu načelnika opštine

Kadrovske promjene i nedovoljan broj glasova za podršku Izvještaju o radu načelnika opštine Teslić za prošlu godinu izazvao je polemiku na današnjem zasjedanju lokalne skupštine.

Za načelnika opštine današnje odluke o razrješenjima su nezakonite, a oni koji su ih izglasali poručuju da načelnik nema više potrebnu podršku odbornika zbog nezadovoljstva njegovim radom.

Nakon što je načelnik opštine Teslić na prethodnoj sjednici skupštine Izvještaj o svom radu za 2017. godinu povukao u posljednjem času, na današnjem zasjedanju nije dobio potreban broj glasova.

Na inicijativu odbornika uslijedila su razrješenja direktora teslićkog Doma zdravlja, predsjednika i članova Upravnog odbora, a potom i razrješenje načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje.

"Očigledno je da poslije današnjeg dana načelnik opštine više nema potrebnu podršku. Očigledno je da su i odbornici odlučili da poslušaju glas naroda koji ga je birao. Građani su nezadovoljni radom načelnika i određenih odjeljenja.  Vjerujem, da ovo što se danas desilo da je urađeno po volji naroda i siguran sam da se na ovom neće zaustaviti", smatra Mišo Stojanović, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Teslić.

"Nije ovo nikakav politički avanturizam, ovo je izraz nezadovoljstva većine ljudi, većine odbornika i građana na području opštine stanjem u Tesliću", kaže Radojica Todić, predsjednik Kluba odbornika PDP-a u SO Teslić.

Za v.d. direktora Doma zdravlja "Sveti Sava" imenovan je Đurađ Trivunović, dosadašnji načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije, dok je Mladen Kovanušić ostao bez fotelje.

Za ovakve kadrovske promjene glasali su odbornici SNSD-a, Socijalističke partije, PDP-a, DNS-a, Nezavisni klub odbornika i jedan odbornik SDA. Na vodeću poziciju Odjeljenja za prostorno uređenje skupština je izabrala Branku Đorđić, umjesto Nikole Stokića, kojeg su većinom glasova razrješili dužnosti.

"Iznenađuje ponašanje odbornika PDP-a, za one koji nisu obaviješteni. Oni koji jesu, ne iznenađuje. Situacija je jednostavna. Skupština je usvojila ta rješenja za razrješenja. Ona su nezakonita i nisu u skladu sa Statutom i zakonom o lokalnoj samoupravi. Oni će biti izuzeti od izršenja do momenta dok se ne izjasne nadležne institucije", naglašava Milan Miličević, načelnik opštine Teslić.

"Načelnik je to javno i otvoreno rekao. Јa mislim da je to jedna jako opasna stvar. To je direktno nepoštovanje skupštinske volje. Ali, ako on misli da treba određene poteze da provede, i mi smo ti koji ćemo poduzeti određene pravne mjere", ističe Mišo Stojanović, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Teslić.

I pored svih dešavanja, predsjednik Skupštine tvrdi da skupštinska većina nije ugrožena.

"Sigurno da je viđeno već nekih problema i na prošloj sjednici, ali kažem, u nekom narednom periodu za očekivati je da će to ići nekim svojim tokom", smatra Miroljub Letić, predsjednik Skupštine opštine Teslić.

Odbornici su predložili i opoziv potpredsjednika Skupštine Mehmeda Dubravca, o čemu će se izjasniti u julu na narednom zasjedanju.