latinica  ћирилица
10/06/2018 |  15:30 ⇒ 22:59 | Autor: SRNA

Ustoličen episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim (FOTO)

U Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju danas je ustoličen novi episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim.
Ustoličenje episkopa Heruvima (Foto: Eparhija osječkopoljska i baranjska) -
Ustoličenje episkopa Heruvima (Foto: Eparhija osječkopoljska i baranjska)

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz Eparhije osiječkopoljske i baranjske.

Iguman Heruvim /Đermanović/ izabran je za episkopa osječkopoljskog i baranjskog na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC 9. maja.

Ustoličenje episkopa Heruvima (Foto: Eparhija osječkopoljska i baranjska)

Ustoličenju episkopa Heruvima prisustvovao je i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, koji je rekao da je ova eparhija od svoje obnove 1991. godine izložena konstantnim iskušenjima.

- U poslednjem ratu eparhija Osječkopoljska i baranjska pretrpela je velika stradanja. Uništeno je ili oštećeno više od 60 crkvenih objekata - rekao je Linta, navodeći da su ovi vjerski objekti u najvećoj mjeri obnovljeni zahvaljujući naporima pokojnog vladike Lukijana, monaštva i sveštenstva.

Linta kaže da je radostan što je na čelo ove eparhije postavljen episkop Heruvim koji je postao i najmlađi vladika u istoriji SPC.

- On je rođen u Vukovaru i sigurno ima poseban senzibilitet prema svom rodnom kraju. U matici Srbiji uvijek će imati podršku u naporima da naša crkva opstane, a srpski narod ostane na svojim vijekovnim ognjištima - naveo je Linta u saopštenju.

Ustoličenje episkopa Heruvima (Foto: Eparhija osječkopoljska i baranjska)

Novoizabrani episkop Heruvim rođen je 30. jula 1987. godine u Vukovaru od oca Dušana i majke Milice kao Vitomir Đermanović.

Nakon završetka osnovne škole u Vukovaru, sa blagoslovom tadašnjeg episkopa osječkopoljskog i baranjskog Lukijana, upisao je Bogosloviju Sveta tri jerarha u manastiru Krki.

Po završetku Bogoslovije 2006. godine upisao je Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu, na kojem je diplomirao 2011. godine.

Paralelno sa bogoslovskim studijama upisao je Filološki fakultet, odsjek za srpski jezik i književnost, a već u toku studija odlučio je da svoj život posveti monaškom podvigu i manastirskom načinu života.

Na praznik Svetih besrebrenika Kozme i Damjana 2009. godine, tadašnji episkop dalmatinski Fotije postrizava ga u čin male shime i daje mu ime Heruvim, po starcu Heruvimu, prvom igumanu manastira Krke. Na dan manastirske slave, 21. novembra 2009. godine, rukopoložen je u čin jerođakona, dok je u čin jeromonaha rukopoložen 2010. godine.

Ustoličenje episkopa Heruvima (Foto: Eparhija osječkopoljska i baranjska)

U školskoj 2010/11. godini postavljen je za profesora u Bogosloviji Sveta tri jerarha, u kojoj je obavljao još i dužnosti upravnika internata, glavnog vaspitača, bibliotekara i duhovnika.

Po blagoslovu episkopa Fotija, 2013. godine, svoj monaški podvig nastavio je u novoformiranom manastiru Svete velikomučenice Nedjelje u Oćestovu, a u tom periodu u toj svetinji se formira manastirsko bratstvo i aktivni bogoslužbeni život, uspješno izvode radovi na obnovi manastirskog kompleksa i uspostavlja se manastirska ekonomija, koja je bila jedna od osnova za izgradnju manastira.

Blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog i administratora Eparhije osječkopoljske i baranjske Irineja, 2017. godine, nastojatelj manastira Oćestovo iguman Heruvim primljen je u svezu klira Eparhije osječkopoljske i baranjske.

Za nastojatelja manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Daljskoj Planini postavljen je 1. oktobra 2017. godine i na toj dužnosti ga je zatekao izbor za episkopa osječkopoljskog i baranjskog.