latinica  ћирилица
10/06/2018 |  17:48 | Autor: TANЈUG

Asad: Zapad podstiče rat u Siriji

Sirijski predsjednik Bašar al Asad optužio je Zapad da podstiče razarajući rat u njegovoj zemlji, koji ulazi u osmu godinu, s ciljem da ga svrgne s vlasti.
Bašar el Asad (Foto: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy) -
Bašar el Asad (Foto: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy)

U intervjuu za britanski Mejl of Sandej, koji je danas objavljen, Asad je rekao da su zapadne zemlje lagale o hemijskim napadima u Siriji i podržale tamošnje terorističke organizacije, dok je Rusija podržala njegovu vladu u borbi protiv "strane invazije", prenio je AP.

- Mi se borimo protiv terorista, a te teroriste podržavaju britanska vlada, francuska vlada, Amerikanci i njihove marionete, bilo da su u Evropi ili u našem regionu. Mi se borimo protiv njih i mi imamo javnu podršku u Siriji da se borimo protiv tih terorista. Zato napredujemo. Ne možemo da napredujemo samo jer imamo podršku Rusije i Irana - rekao je Asad.

Prema njegovim riječima, ustanak protiv njegove vladavine bio je dio zavjere da se skloni s vlasti lider koji se nije slagao s zapadnim politikama u regionu.

- Cjelokupan pristup prema Siriji na Zapadu je "moramo da promijenimo ovu vladu, i moramo da demonizujemo ovog predsjednika, jer oni više ne odgovaraju našoj politici". Oni govore laži, oni govore o hemijskom oružju, oni govore o lošem predsjedniku koji ubija dobre ljude, slobodu, mirne demonstracije - rekao je Asad.

Predsjednik Sirije je odbacio i navode da je Izrael nedavno izvršio vazdušne napade u Siriju uz prećutnu rusku saradnju.

- Rusija nikada nije ni sa kim sarađivala protiv Sirije, ni politički ni vojno. Kako bi mogli da pomognu sirijskoj vojsci da napreduje i u isto vrijeme sarađuju s našim neprijateljima kako bi uništili našu vojsku? - upitao je Asad.

Asad je naglasio da je ostao na svom položaju tokom sedam godina rata jer ima javnu podršku.