X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/06/2018 |  11:05 | Izvor: TANЈUG

Kuoči: Rezolucija 1244 je naša Biblija

Rezolucija 1244 je naša Biblija, i mi smo ovdje na osnovu 1244 i dok je ona na snazi ništa se u osnovi neće promijeniti, rekao je komandant KFOR-a Salvatore Kuoči.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Salvatore Kuoči je ocijenio da je bezbjednosna situacija na čitavom Kosovu mirna i stabilna i da u tom pogledu nema većih razlika između juga i sjevera Kosova.

- Nema znakova ili dokaza o bilo kakvom riziku ili nekom nasilnom događaju za bilo kog građanina na Kosovu. Međutim, ako bude bilo kakvog upozorenja za narušavanje bezbjednosne situacije, KFOR je spreman da preduzme sve mjere da bi Kosovo bilo sigurno - rekao je Kuoči na RTK 2.

Govoreći o brojnim incidentima u proteklih mjesec dana u kojima su žrtve bili Srbi i njihova imovina, rekao da je situacija za sada pod kontrolom, kao i da KFOR procjenjuje da li su ovi slučajevi etnički motivisani ili ne.

Prema njegovim riječima, ti događaji ne predstavljaju prijetnju za bezbjednost Kosova, iako doprinose povećanju tenzija.

-. Mi računamo na svakoga u regionu da pokaže umjerenost, zato što je u ovom trenutku veoma značajno da ne bude eskalacije u tom smislu. Do sada je sve bilo u redu, tako da ne želimo da bilo koji incident bude korišćen ili zloupotrebljen da bi povećao tenzije - rekao je Kuoči.

Važno rasvijetliti ubistvo Olivera Ivanovića

Upitan o rješavanju ubistva lidera građanske inicijative "Sloboda, pravda, demokratija" Olivera Ivanovića, odgovorio je da KFOR ne učestvuje u njoj, ali da je spreman da to učini ukoliko se to zatraži od te vojne misije.

Kako je ocijenio, u bezbejdnosnom smislu za čitav region je veoma važno da se ovo ubistvo rasvijetli.

- Mislimo da je od velike važnosti da se pronađu počinioci ovog ubistva, pošto je to nešto što bi trebalo riješiti zbog bezbjednosti čitavog regiona i da se takođe garantuje sprovođenje i funkcionisanje zakona i na sjeveru Kosova - rekao je Kuoči i dodao da bi bilo značajno da Beograd i Priština rade zajedno na rješavanju tog slučaja.

Upitan da prokomentariše slučaj izgradnje magistralnog puta u blizini Manastira Visoki Dečani i kakva će reakcija KFOR-a biti ako se nastavi gradnja, Kuoči je rekao da se to trenutno ne dešava i da čitava međunarodna zajednica, a ne samo KFOR, rade na tome.

Govoreći o namjeri Prišitne da transformiše Kosovske bezbjednosne snage u OS Kosova, ocijenio je da bi to trebalo da se dogodi putem ustavnih promjena, kao i da će KFOR, ukoliko dođe do te transformacije putem zakona, a ne i kroz reformu ustava, preispitati svoju misiju.

- To će biti predmet odluke NATO komisije. To je politički nivo i to će se desiti na nivou NATO-a. Rezolucija 1244 je naša Biblija, i mi smo ovde na osnovu 1244 i dok je ona na snazi ništa se u osnovi neće promijeniti - zaključio je  Kuoči.