X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/06/2018 |  11:07 | Autor: SRNA

Vulin: Srpska odbrambena industrija u rangu najrazvijenijih zemalja

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u Parizu da Srbija u odbrambenoj industriji ima čime da se pohvali i može da se takmiči sa mnogo razvijenijim zemljama ne samo u proizvodnji municije, već i po složenim borbenim sistemima, što je rezervisano samo za najsnažnije vojske.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Nakon posjete Sajmu vojne tehnike "Eurosatori" i obilaska štanda državnog preduzeća "Јugoimport-SDPR", gdje su izloženi proizvodi srpske odbrambene industrije, Vulin je rekao da je Srbija svjetski poznata po proizvodnji municije.

"Upravo ovde smo pokazali koja su to nova sredstva i nove tehnologije koje osvajamo. Na Srbiju mora da se računa, na njenu vojsku i odbrambenu industriju, ali i Vojska Srbije se daleko brže i jeftinije oprema, zahvaljujući tome što ima odbrambenu industriju", istakao je Vulin.

Prema njegovim riječima, prošle godine u odbrambenoj industriji Srbije ostvaren je prihod od 580 miliona dolara, a ove godine očekivano je značajno uvećanje te će prihod iznositi oko 680 miliona dolara, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Mnogo razvijenije i mnogo bogatije vojske moraju da odvoje mnogo više novca da bi kupile ovakve borbene sisteme koje mi dobijamo po proizvođačkim cenama i zahvaljujući kojima s daleko manje novca možemo da opremimo našu vojsku", dodao je Vulin.

U saopštenju se navodi da su veliku pažnju posjetilaca srpskog štanda privukli samohodna haubica "nora", kao najprodavanija, i samohodno artiljerijsko oruđe "aleksandar" i samohodno višecevno modularno lansirno oruđe "šumadija", koji su prvi put predstavljeni izvan granica Srbije.

Direktor prodaje u "Јugoimportu - SDPR" Aleksandar Lijaković istakao je da je sistem "šumadija" najinteresantniji i najatraktivniji sistem u ovom trenutku, kao i raketa "jedan na jedan", koja je najveća raketa prikazana na ovom sajmu.