latinica  ћирилица
14/06/2018 |  14:48 ⇒ 15:33 | Autor: RTRS

Vojvodić: Sa nivoa BiH opstrukcije u procesu akreditacije

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH već duže pokušava da opstruiše proces akreditacije u Republici Srpskoj s ciljem prenošenja nadležnosti na nivo BiH, izjavila je vršilac dužnosti direktora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske Biljana Vojvodić.

"Ta agencija uslovljava nastavak procesa akreditacije donošenjem odluke o normama kojima se utvrđuju minimalni standardi u visokom obrazovanju. Sporno je što se ovom odlukom pokušava nadležnost u oblasti akreditacije prenijeti na nivo BiH", rekla je Vojvodićeva nakon sjednice Vlade Srpske na kojoj je razmotrena informacija o opstrukciji procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske 2016. godine zadužila članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH iz reda srpskog naroda da ne podrže usvajanje dokumenata kojima se nadležnost u oblasti obrazovanja prenosi na nivo BiH.

"Odluka o normama kojima se utvrđuju minimalni standardi donesena je 2011. godine i nije stavljena van snage. Rukovodstvo te agencije neće da primjenjuje ovaj dokument i da obezbijedi nesmetano odvijanje procesa akreditacije i ne izvršava obaveze propisane Zakonom o visokom obrazovanju", dodala je Vojvodićeva.

Kaže da ove godine za pet visokoškolskih ustanova iz Republike Srpske ističe rok važenja akreditacije.

"Dužni smo da im obezbijedimo nesmetan proces akreditacije, što smo uradili. Usvojili smo novi pravilnik o akreditaciji i predvidjeli odredbe kako da postupamo u slučaju da agencija na nivou BiH ne izvršava predviđene obaveze", rekla je Vojvodićeva i dodala da će Srpska početi da vodi sopstveni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova.