latinica  ћирилица
04/07/2018 |  13:07 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

SNSD - Anketni odbor prekršio Ustav Srpske i Poslovnik o radu NSRS

Nakon rasprave na sjednici Harodne skupštine postalo je svima jasno da je Anketni odbor prekršio Ustav Republike Srpske, Poslovnik o radu Narodne skupštine i upozorenje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da se ne smiju upuštati u sudske i tužilačke radnje, jer je to suprotno propisima, naovodi se u saopštenju SNSD-a.
SNSD Milorad Dodik - Foto: RTRS
SNSD Milorad DodikFoto: RTRS

Došlo je do zloupotrebe položaja i ovlaštenja Anketnog odbora, jer je prekoračio granice svojih nadležnosti jasno utvrđenih članom 99. Stav 3. Poslovnika o radu Narodne skupštine. U tome je prednjačio predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović kao svojevrsni politički koordinator protesta grupe „Pravda za Davida“.

Očigledan cilj je pokušaj rušenja institucija Republike Srpske koordinisan od strane rukovodstava PDP-a, SDS-a, sarajevskih medija i pojedinih stranih ambasada koje obezbjeđuju sredstva.

Predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović dao je pravo licima koji nisu članovi Anketnog odbora da ispituju tužioce, ministra i pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova kao i druga ovlaštena lica i usmjeravaju rad Anketnog odbora.

Anketni odbor se upustio u sudske i tužilačke radnje dajući čak i kvalifikaciju krivičnog djela ubistva, čime je grubo narušio vladavinu prava ulazeći u nadležnost pravosudnih organa. Time je ugrožena ustavna podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Na taj način Anketni odbor je radio suprotno pravnim standardima koji su temelj svake države.

Svima je jasno da je u pitanju namjera pribavljanja političke koristi, pa o tome treba obavijestiti nadležno tužilaštvo i dostaviti mu svu raspoloživu dokumentaciju da utvrdi da li se radi o krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja od strane predsjednika Anketnog odbora i članova Anketnog odbora koji su većinom glasova uputili izvještaj Narodnoj skupštini.

S obzirom na upozorenja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta upućena direktno Anketnom odboru shodno zakonu o javnim tužilaštvima i zakonu o krivičnom postupku, Anketni odbor nije imao nikakvo pravo ni ovlaštenje vršiti istražne ili druge sudske radnje, procjenjivati i ocjenjivati postupke i provedene radnje tužilaštva ili tužilaca u istrazi i radnje dokazivanja koje su provele ovlaštene osobe pod nadzorom tužioca. Sve to je radio Anketni odbor što je vidljivo iz njegovog izvještaja i učešća njegovih članova u skupštinskoj raspravi. To upućuje na potrebu postupanja nadležnih pravosudnih organa za ovakvo kršenje propisa od strane predsjednika anketnog odbora i većine njegovih članova.