latinica  ћирилица
05/07/2018 |  16:30 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Trebinje: U Eko kampu "Ušće" obuka za izviđače iz šest odreda Srpske

U Eko kampu "Ušće" u Lastvi, kod Trebinja u toku je obuka za izviđače iz šest odreda iz Republike Srpske. Program je prilagođen tinejdžerskm uzrastu, a sprovodi se uz podršku Ministarstva porodice,omladine i sporta. U kampu borave i najmlađi - pčelice i poletarci, koji se uče osnovama izviđaštva.

Šumska škola za izviđače i planinke, i obuka za zvanje instruktora prvog stepena podrazumijevaju da 40-ak polaznika ispuni zahtjevne praktične zadatke i stekne neophodno teorijsko znanje.

"U ovoj obuci 12 je instruktora. Kako njih učimo tako učimo i sebe, imamo mentore, a kasnije možemo obučavati druge i praviti vodove...", kaže Marina Petković, kaže Marina Petković, instruktorica u OI "Teslić".

U eko kampu "Ušće", imaju sve neophodne uslove za dobru obuku, ali odmor i rekreaciju nakon napornog učenja.

"Imamo 41 polaznika i druge djece poletaraca i pčelica iz Banjaluke, ovdje su deset dana i imaju razrađen program u skladu sa programima predviđenim za ovakve načine školovanja, teorija i praksa", ističe Nebojša Ratković, načelnik Saveza izviđača Republike Srpske.

Uz starije izviđače, u kampu borave i mališani iz IO "22.april" iz Banjaluke. Odmor u prirodi i kupanje u bistroj Sušici, za njih je ljetovanje kakvo se poželjeti može.

Savez izviđača Republike Srpske program obuke sprovodi uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta, a cilj je da se izviđaštvo razvija, i da interesovanje mladih za prirodu bude što veće.