latinica  ћирилица
07/07/2018 |  09:01 ⇒ 10:13 | Autor: SRNA

Skelani- Počinju "Petrovdanski dani"

Služenjem Svete liturgije u Srebrenici povodom obilježavanja Ivanjdana i turnirom u malom fudbalu u Božićima, kod Skelana danas će početi petodnevna tradicionalna, memorijalna i kulturno-sportska manifestacija "Petrovdanski dani".
Srebrenica - Petrovdanski dani - Foto: SRNA
Srebrenica - Petrovdanski daniFoto: SRNA

Manifestacija će biti zvanično otvorena sutra u 20.00 časova u Kulturnom centru, gdje će biti prikazan dokumentarni film "Zločin bez kazne" o srpskim stradanjim oko Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine.

Za danas je najavljena tribina na kojoj će govoriti pukovnik Slaviša Golubović, kao i promocija knjige "Republika Srpska u Odbrambeno-otadžbinskom ratu", a predviđen je i turnir u basketu.

U okviru ovog petodnevnog programa biće predstavljeno više knjiga, svjedočenja i dokumentarnih filmova o srpskom stradanju u 20. vijeku, a biće organizovano i više sportskih takmičenja, te tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Kao i svake godine predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice posjetiće više porodica poginulih srpskih boraca, nekoliko ratnih vojnih invalida i bolesnih demobilisanih boraca i uručiti im određenu pomoć.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da se predstojećih dana održavaju godišnjice bošnjačkog i srpskog stradanja u ovom mjestu i pozvao stanovnike na dostojanstvo, kako bi sve proteklo kako i dolikuje komemoracijama, mirno uz poštovanje svih žrtava.

"Petrovdanski dani" organizuju se u znak sjećanja na 69 srpskih žrtava ubijenih na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice, kao i na sve srpske žrtve u posljednjem ratu.

Manifestacija će biti završena na Petrovdan, 12. jula, kada će nakon Svete liturgije u srebreničkoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice biti organizovane posjete srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači, Sasama i na Zalazju, gdje će biti služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša ubijenih srpskih civila i vojnika.

Na Petrovdan te godine brojne muslimanske snage iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone i ubile 69 srpskih civila i vojnika, a zarobile 22. Među zarobljenima bilo je sedam živih koji su naknadno umoreni, nakon mučenja i torture u srebreničkim logorima.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, 10 još nije pronađeno, a posmrtni ostaci ostalih slučajno su otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Oni su nakon godinu dana identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.