latinica  ћирилица
27/07/2018 |  18:49 ⇒ 28/07/2018 | 19:57 | Autor: RTRS

Hoće li selo Lipa postati novo utočište migranata?

Nova lokacija za smještaj migranata trebalo bi da bude selo Lipa, u opštini Bosanski Petrovac. To je potvrđeno, poslije protesta načelnika i odbornika krajiških opština u Sarajevu. Nakon što su burno reagovali i time spriječili da selo Medeno Polje postane migrantski centar, srpski povratnici nisu zadovoljni ni novim prijedlogom.

U selu Lipa živi samo jedna porodica. I to u vrlo teškim uslovima - bez struje i vode.

Јovana Balaban i njen suprug Damir Dizdarević imaju dvoje djece od šest i četiri godine. Na svu njihovu muku, izgleda da bi mogli dobiti i nove komšije, kojima se nimalo nisu obradovali.

"Naravno ad se plašim. Oni se između sebe ubijaju i bodu, a kamoli nama nešto da ne urade", kaže Јovana Balaban, povratnica u selo Lipa.

"Ko meni garantuje da oni neće napasti na mene, na moju ženu i djecu, a pogotovo zato što je moja supruga druge nacionalnosti", naglašava Damir Dizdarević, selo Lipa.

Navikli su, kažu, na ignorantski stav lokalnih i kantonalnih vlasti, kada god su tražili neku pomoć, posebno oko uvođenja struje. Ipak, najviše ih boli to što ih vlasti nisu ni obavijestile, da planiraju u njihov komšiluk da dovedu na stotine migranata.

Video pogledajte i na RTRS Јutjub kanalu:

"Sada je 21. vijek, šest godina moje dijete ne zna šta je televizor, pitam se gdje je ta vlast. Ovo je sramota i ruglo, i sad oni hoće migrante. Mogu samo doći i moje otkupiti pa nek ih dovedu, nek otkupe ili nek mi nađu smještaj, pa nek ih dovlače", poručuje Dizdarević.

Odbor za očuvanje srpske imovine u Federaciji BiH uvidom u katastar nepokretnosti utvrdio je da se na području sela Lipa nalazi isključivo zemlja u vlasništvu Srba. Ovo područje okruženo je povratničkim selima Vrtoče, Krnjeuša, Prkosi i Vođenica. I nova lokacija je, ističu u odboru, loša poruka srpskim povratnicima.

"Naseljavanje migranata u srpska sela je direktna prijetnja promjene strukture stanovništva, a istovremeno onemogućavanje i plašenje ostalog stanovništva i u drugim selima", navodi Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za očuvanje srpske imovine u Federaciji BiH.

"Da mi se to ne sviđa nikako da migranti dođu na ovo područje, pošto i ja tu blizu živim i ostali građani, mislim da niko neće mirno da spava", kaže Zdravko Atlagić, predsjednik mjesne zajednice Lipa.

Kada će biti smješetni migranti i gdje, ostaje i dalje najveći ispit za bh. organe, od kojih srpski povratnici, u selima nadomak Lipe, očekuju informacije.

Ono što je sigurno, jedina porodica u selu koje bi u narednom periodu mogli da preplave brojni migranti, noć će dočekati u mraku. Ali to je za lokalnu i kantonalnu vlast očito nebitan problem.