latinica  ћирилица
18/08/2018 |  08:43 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

Služen pomen poginulim borcima i civilima naselja Unka kod Broda

U naselju Unka kod Broda danas je služen pomen borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulim u odbrani i oslobađanju ove opštine.

Pomen je služen ispred spomen-obilježja poginulim borcima i civilima sa područja ove mjesne zajednice, pripadnicima Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa i vojnicima ЈNA Vojna pošta 7036/4 Vranje.

U ime Boračke organizacije Republike Srpske i Boračke organizacije Brod obratio se Zoran Vidić koji se zahvalio svima koji su posjetili Unku, herojsko mjesto u kojem se danas oživljavaju sjećanja na događaje iz novije istorije.

"Iza nas je 26 godina od kada su se na ovom dijelu Broda vodile žestoke borbe. Ova četiri spomenika i ovakav vid okupljanja su samo jedan od pokazatelja kako se trebamo odnositi prema svojoj otadžbini", rekao je Vidić.

On je dodao da je šest pripadnika Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS poginulo u periodu od 15. do 21. avgusta 1992. godine, u operaciji za oslobođenje Broda.

"Na ovim prostorima u periodu maj i april 1992. godine poginulo je 30 pripadnika Vojne pošte 7036/4 Vranje i jedan otac od mladog vojnika koji je došao iz Srbije da potraži sina, jer tada nisu imali nikakvih vijesti o njima", kaže Vidić.

On kaže da je iz naselja Unka poginulo sedam boraca i da se tradicionačno okupljaju u znak sjećanja na njih svake godine 18. avgusta, uoči praznika Preobraženja Gospodnjeg.

U Brod svake godine dolazi Slobodan Stanojević iz Vranja, čiji je sin Miroljub poginuo kao redovni vojnik ЈNA u 19. godini.

"Država koja ne poštuje pretke i borce ne zaslužuje da bude država. Čuvajte da se djeca ne zaborave, to je moja želja, a vidim i vaša jer dajete pažnju i poštovanje prema poginulim borcima", rekao je Stanojević.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je novinarima da svake godine dolazi u Unku da se sjeti i oda poštu poginulim saborcima, pripadnicima tadašnjeg Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

"Šestorica saboraca je poginulo, 20 ranjeno, od toga nekoliko teško ranjenih koji i danas su vezani za kolica. Uvijek teško pada kada se sjetim tih dana, bili su vreli kao i danas, sa puno prašine. To je tragedija koja je pogodila dio jedinice", rekao je Čavić, i dodao da je već nakon mjesec dana oslobođen Brod od neprijatelja.

Čavić dodaje da se sjeća svih rezultata koje su stvoreni u očuvanju vlastitog naroda i srpskog identiteta na području Broda i svim drugim mjestima gdje jedinica učestvovala.

"Rat i saborci promijene život čovjeka, a tako je i u mom slučaju. Svi smo bili jedno i imali cilj da očuvamo naša ognjišta", rekao je Čavić.

Zamjenik predsjednika Skupštine grada Vranje Gradimir Јovanović je rekao da su dva grada herojska i mučenička, istorijski vezana kroz sudbinu poginulih boraca i stradanje srpskog naroda.

"Došli su da pomognu u odbrani srpskog naroda i ognjišta, tu su poginuli. Ovdje smo da odamo počast i da učvrtimo naše prijateljske veze", rekao je Јovanović.

U kabinetu načelnika opštine Brod Ilije Јovičića jutros je upriličen prijem za delegaciju iz Vranja, a obavljeni su dogovori oko bratimljenja dvije opštine.

Vijence ispred spomen-obilježaja položile su porodice poginulih vojnika i civilnih žrtava rata, predstavnici Boračke organizacije, delegacija Skupštine grada Vranje i SUBNOR-a Vranje, načelnik opštine Brod Ilija Јovičić, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, te predstavnici političkih partija.

Organizatori obilježavanja su opština Brod, opštinska i mjesna boračka organizacija i mjesna zajednica Unka.