latinica  ћирилица
18/08/2018 |  10:23 | Autor: SRNA

Beograd neće razmatrati nikakav Tačijev plan prije formiranja ZSO

Beograd neće razmatrati nikakav plan koji za konačno rješenje kosmetskog pitanja bude ponudio prištinski zvaničnik Hašim Tači, prije nego što Priština ispuni svoju obavezu da formira Zajednicu srpskih opština /ZSO/, pišu "Večernje novosti" pozivajući se na izvor iz državnog vrha.
Kosovo - Foto: AFP
KosovoFoto: AFP

Tači je ranije najavio da će svoj plan predstaviti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada se u septembru budu sastali u Briselu na novoj rundi dijaloga Beograd i Prištine na visokom nivou.

On je za "Rojters" rekao da bi ponovno iscrtavanje granica, čime bi dijelovi Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom ušli u sastav Kosova, moglo da okonča dugotrajne tenzije između Beograda i Prištine i da im omogući napredak ka članstvu u EU.

"Sada je definitivno trenutak da se koriguje granica između Kosova i Srbije, koja je duga oko 400 kilometara. To će pomoći da se izbjegnu međuetnički problemi, da se stvori neka vrsta autonomne regije, kao što je Republika Srpska. Izbjeći će se podjela Kosova, razmjena teritorija, čak i mogući novi rat", rekao je Tači.