latinica  ћирилица
31/08/2018 |  11:53 ⇒ 11:58 | Autor: RTRS

Projekcija filma "Lica Lafore" u San Dijegu

Višestruko nagrađivani film "Lica Lafore" režisera Denisa Bojića, rađen u produkciji RTRS-a biće prikazan u Sjedinjenim Američikim Državama. Јedna od najvećih i najvažnijih farmaceutskih kompanija na svijetu (kada je proizvodnja novih lijekova u pitanju) "Ionis Pharmaceutical", organizovaće 5. septembra veliku projekciju filma "Lica Lafore" u San Dijegu.
Projekcija filma Lica Lafore u San Dijegu - Foto: RTRS
Projekcija filma Lica Lafore u San DijeguFoto: RTRS

Američka kompanija čija vrijednost iznosi sedam milijardi dolara više od tri decenije predstavlja svjetskog lidera u oblasti istraživanja i razvoj lijekova vezanih za RNK.

Projekciji filma prisustvovaće vodeći svjetski naučnici i ljekari koji se bave ovom bolešću ali i ostali istraživači i naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država čije je polje djelovanja neurologija.

Režiser filma, Denis Bojić, ističe da je izuzetno ponosan na ono što ga očekuje u San Dijegu, te da je ovo uspjeh Republike Srpske ali i BiH u cjelini jer se po prvi put svjetskom naučnom auditorijumu na ovakav način prezentuje napor jedne porodice i zajednice u kojoj živi da se jedna od najtežih dječjih bolesti ukloni s lica zemlje

"Ovo je bez sumnje najvažnija projekcija do sada. Projekcija koja potvrđuje da ovo nije samo film već dio misije čiji je krajnji ishod spasavanje života. Ovom projekcijom film 'Lica Lafore' izlazi iz okvira umjetnosti i postaje sredstvo koje u krajnjem ishodu pruža mogućnost da se proizvodnja lijeka ubrza te da patnje oboljele djece širom svijeta makar za dan budu ublažene a život spasen. Poziv ovako značajne i velike svjetske kompanije da prikažemo film, govori da smo priču iz naše lokalne zajednice zaista podigli na globalni nivo", istako je Bojić.

Nakon San Dijega, film "Lica Lafore" očekuju prikazivanja na festivalima u BiH, Srbiji i Rusiji te specijalna projekcija na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu.

9. septembra reprezentativka Srbije i najbolja odbojkašica svijeta, Tijana Bošković, u Zvezdara teatru u Beogradu organizovaće humanitarno veče s poznatima iz svijeta sporta, kulture, filma koje će biti posvećeno borbi protiv Laforine bolesti.