latinica  ћирилица
06/09/2018 |  16:42 | Autor: SRNA

Svjedok čuo da su Јukini pripadnici ubili vojnike ЈNA

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH Ferdo Dejanović rekao je da je čuo da su pripadnici jedinice Јuke Prazine ubili vojnike ЈNA u parku ispod Doma policije.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Dejanović, koji je u Domu policije bio komandir Oklopno-mehanizovanog voda, ispričao je da je dolazeći u bazu u ranim jutarnjim časovima 22. aprila 1992. godine, vidio svježe opranu ulicu ispod Doma, te da mu je čovjek na ulazu rekao da se desio zločin.

"Čovjek, koji je inače pomagao u kuhinji, rekao mi je da su pobijeni pripadnici rezervnog sastava ЈNA i da su ih pokupili i odvezli Јukini pripadnici", kaže Dejanović.

Od DŽemala Šabića, koji je držao magacin u podrumu Doma, čuo je da je zarobljene vojnike doveo Mišo Žmiro sa svojom grupom, koji su bili pripadnici Јukine jedinice, te ih sproveli u podrum.

"DŽemal mi je rekao da je u podrum sišao komandant Specijalne jedinice Dragan Vikić i naredio da se zarobljenici odvedu u Centar službi bezbjednosti gdje postoje uslovi za njihovo zadržavanje. Rekao je da su ih Јukini pripadnici izveli i likvidirali u parku", ispričao je svjedok.

Dejanović je naveo da je čuo da su tijela ubijenih sklonili Јukini ljudi, a da se kasnije pominjalo da su odvezena na Darivu gdje je Centar službi bezbjednosti naknadno vršio uviđaj.

Prema njegovim riječima, Јuka Prazina je sa svojim ljudima jedno vrijeme boravio u Domu policije, nije se uklapao u tu sredinu, te ga je Vikić otjerao.

Svjedok je potvrdio da je Nedžada Herendu, za kojeg ni danas ne zna ko je bio, upoznao u Domu policije, gdje se družio sa Јukom, te da je, nakon Јukinog odlaska, ponekad dolazio, ali da ne zna kome i zašto.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova takozvane RBiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić su, prema optužnici, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. septembar.