latinica  ћирилица
09/09/2018 |  08:25 | Autor: SRNA

U Beogradu sjećanje na ubijene Srbe u akciji "Medački džep"

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas će biti služen parastos povodom 25 godina od stradanja Srba u akciji Hrvatske vojske "Medački džep" 1993. godine.
Svijeće - Foto: RTRS
SvijećeFoto: RTRS

Parastos ubijenima u jednom od najvećih zločina koje je Hrvatska počinila nad Srbima, biće služen sa početkom u 11.00 časova, saopštilo je Udruženje porodica nestalih i poginulih lica u Krajini i Hrvatskoj "Suza" iz Beograda.

U zločinu nad stanovništvom podvelebitskih sela, u okolini Gospića, koja su bila pod zaštitom UNPROFOR-a, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", ubijeno je i nestalo 88 Srba, od kojih 46 vojnika, šest policajaca i 36 civila.

Među ubijenima bilo je 17 žena, a 26 Srba bilo je starije od 60 godina.

Preživjelih ranjenika nije bilo, a još 11 osoba vodi se kao nestalo.

Sela Medak, Počitelj, Čitluk i Divoselo, sa zaseocima u kojima je bilo 600 stanovnika, od kojih 500 Srba, opljačkana su, etnički očišćena i sravnjena sa zemljom po sistemu "spržena zemlja".

Nakon parastosa, članovi Udruženja porodica "Suza" i srodnih organizacija položiće vijence na spomenik stradalim Srbima u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka, koji se nalazi u obližnjem Tašmajdanskom parku.