latinica  ћирилица
12/09/2018 |  12:24 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Cvijanović: Povećanje plata obaveza svih poslodavaca u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je povećanje plata, po osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka, obaveza svih poslodavaca u Srpskoj, te da će Inspektorat i Poreska uprava posebnu pažnju usmjeriti na kontrolu u ovoj oblasti.

Cvijanovićeva je navela da je Vlada već mnogo puta pozvala radnike koji budu imali problema sa poslodavcima po ovom pitanju, da to prijave i da će takvi poslodavci biti sankcionisani.

Ona je podsjetila da je Vlada i ušla u ovu veliku aktivnost upravo zbog toga da bi svaki radnik dobio povećanje, a ne da bi to ostavili nekom drugom.

"Kad smo prvi put uveli neoporezivi dio dohotka od 200 KM, namjera je bila da se rastereti privreda. Sada kad privreda ima problem sa zadržavanjem radnika, odlučili smo da kroz neoporezivanje dodatnih 300 KM dohotka idemo direktno prema radnicima i da on dobiju ono što bi poslodavac inače uplatio u budžet", rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da se Vlada odrekla svojih 60 miliona KM da bi radnici to vidjeli na svojim platama.

"Ovdje je najvažnije da smo mi u mogućnosti da se kao Republika odreknemo 60 miliona KM iz budžeta zato što dobro stojimo i što nam je bitno da svi ljudi koji su zaposleni dobiju povećanje plata koje uglavnom iznosi 30 KM", napomenula je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je potvrdila da će radnici u prosvjeti dobiti dodatno povećanje plata od osam odsto od januara naredne godine, čime će početi izjednačavanje njihovih koeficijenata sa koeficijentima ostalih radnika u javnom sektoru.

"Tu neće biti problema jer su projekcije i svi parametri za sljedeću godinu dobri. Nismo stali na onome što smo ostvarili prošle godine, kada smo imali rekordne pokazatelje, već nastavljamo uzlaznom putanjom. Moramo jačati privredu i moramo raditi zajedno. Važno je da su Vlada, Privredna komora, poslodavci i sindikati zajedno kad je riječ o strateškim pitanjima", rekla je premijer Srpske.