latinica  ћирилица
14/09/2018 |  19:01 ⇒ 15/09/2018 | 08:50 | Autor: RTRS

Dodik: Nema skrivenog ruskog uticaja

Nema skrivenog ruskog uticaja i ne želimo da se odvojimo od naših prijatelja, poruka je predsjednika Srpske Milorada Dodika, tokom obraćanja na forumu o strateškom dijalogu Sankt Peterburga i Srpske. Ruskoj Federaciji i predsjedniku Vladimiru Putinu zahvalio je na principijelnom stavu prema BiH i Dejtonskom sporazumu, te što je Srpskoj omogućio da se u Savjetu bezbjednosti čuje i njen glas!

Republika Srpska otvorena je za saradnju sa svima, ali nikad neće stavljati rampu svojim prijateljima Rusiji, poruka je predsjednika Dodika, onima koji pokušavaju da svaki vid saradnje Srpske i Rusije prikažu kao "maligni" ruski uticaj na ovom prostoru.

Podsjetio je da ruski stav prema BiH nije navijački, već principijelan u podršci Dejtonskom sporazumu.

"Odnos Ruske Federacije nije bio da se podrži bilo kakva nestabilnost, nego upravo da se podrži međunarodni poredak i pravo. Samo na takav način možemo da idemo dalje. Posljednjih decenija bilo je i onih koji su se zaigrali u kršenju međunarodnog prava", rekao je Dodik.

Ruska principijelnost bila je presudna i da se u Savjetu bezbjednosti čuje glas Republike Srpske, a ne samo izvještaji visokih predstavnika kreirani u Sarajevu, na štetu Srpske. Predsjednik Dodik nije propustio priliku da Rusiji još jednom zahvali što je vetom u Savjetu bezbjednosti spriječila Britance i njihovu rezoluciju o Srebrenici.

"Da nije bilo toga, Srbi bi bili upisani u istoriju kao narod koji je činio genocid u prošlosti. Mi ne bismo tu etiketu vijekovima mogli skinuti sa leđa naših predaka", naglasio je.

O prijateljstvu svjedoče djela i činjenice. Osim ruskog uloga, gubernator Sankt Peterburga i ovaj put ističe da se u Srpskoj osjeća kao kod kuće.

"Nas povezuju prijateljski i dobronamjerni odnosi, koji datiraju od naših predaka, to dugujemo njihovom slovenskom bratstvu. Imamo nešto različitu, ali zajedničku kulturu, duhovne korijene i nije čudo što regioni Ruske Federacije, uključujući Sankt Peterburg, sa velikim zadovoljstvom sarađuju sa Republikom Srpskom", rekao je Georgije Poltavčenko.

U svom obraćanju, predsjednik Dodik citirao je i ruskog predsjednika, koji je na vojnoj vježbi u istočnom Sibiru, rekao da će Rusija jačati vojsku, da bi štitila svoj suverenitet, ali, ako bude potrebe, i svoje prijatelje i saveznike.

"Radujemo se tome. Ne da neko interveniše, već da imaju na umu", zaključio je Dodik.