latinica  ћирилица
24/09/2018 |  21:46 ⇒ 22:32 | Autor: TANЈUG

Brnabićeva u SAD: Priština ne doprinosi dijalogu

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa senatorom Ronom DŽonsonom, predsjedavajućim Komiteta za nacionalnu bezbjednost i Potkomiteta za Evropu Senata.
Ana Brnabić (Foto: Vlada Srbije) -
Ana Brnabić (Foto: Vlada Srbije)

Brnabićeva je rekla da će svoju posjetu SAD i učešće u generalnoj debati na Generalnoj skupštini UN iskoristiti da u susretima sa svjetskim liderima predstavi šta je sve Srbija uradila u političkim i ekonomskim reformama.

"Srbija je posvećena stabilnosti i učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost u regionu", naglasila je Brnabić.

Kad je riječ o razgovorima Beograda i Prištine, premijerka je naglasila da Priština svojim postupcima ne doprinosi dijalogu i da otežava dolazak do rješenja.

Senator DŽonson, koji je početkom septembra boravio u Beogradu, naglasio je da je predsjedniku Aleksandru Vučiću prenio poruku da su SAD prijatelj Srbije i srpskog naroda.

"Sjedinjene Države žele da pomognu u pronalaženju rješenja za Kosovo i Metohiju i ohrabrujemo nastavak dijaloga dvije strane", istakao je DŽonson, a Branbićeva je konstatovala da je veoma važno što je došlo do promjene odnosa američke administracije prema Srbiji.

To je, kako je rekla, izjavila i prilikom posjete SAD u julu, kada je obilježeno 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće.

"Srbija i SAD istorijski su uvijek bili saveznici i na istim stranama", rekla je premijerka.

Istakla je da je za Srbiju važna podrška njenom evropskom putu, te ponovila da je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj. "Za to ne postoji plan B", zaključila je premijerka.

Brnabićeva predvodi delegaciju Srbije na generalnoj debati 73. zasjedanja Generalne skupštine UN, a ona će se obratiti u četvrtak, 27. septembra.

U delegaciji je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a Brnabićeva će večeras prisustvovati prijemu koji organizuje predsjednik SAD Donald Tramp.