latinica  ћирилица
25/09/2018 |  09:00 | Autor: SRNA

Popušta pritisak Zapada da se kosovsko pitanje riješi što prije

Polako jenjava pritisak zapadnih zemalja da se kosovsko pitanje između Beograda i Prištine što prije riješi, a predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću je na više sastanaka rečeno da "može da rasteže s Kosovom još par godina", piše "Blic".
Kosmet (ilustracija) - Foto: Getty Images
Kosmet (ilustracija)Foto: Getty Images

Pozivajući se na diplomatske izbore, list navodi da Zapad "popušta" i da se rješenje kosovskog pitanja neće, izgleda, dogoditi ove ili početkom 2019. godine, uprkos želji međunarodne zajednice.

Diplomatski izvor iz Brisela rekao je da je Njemačkoj i Francuskoj postalo jasno da konačnog rješenja kosovskog pitanja nema ni na vidiku, pa je donesena odluka da se više ne insistira na rješenju do kraja ove ili početkom 2019. godine.

Ta poruka je došla do državnog vrha Srbije, a razlog za povlačenje ranijeg stava leži u tome da, kako se navodi, Priština ne želi da učini nikakav kompromis, dok su Srbija i njen predsjednik stava da se rješenje postigne kompromisom.

"Blic" navodi i da glavni kosovski pregovarač Hašim Tači nema na svom terenu nikakvu podršku za isticanje bilo kakvog rješenja.