latinica  ћирилица
05/10/2018 |  11:24 ⇒ 11:50 | Autor: TANЈUG

Nobelova nagrada za mir doktoru i bivšoj robinji

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir su doktor iz Konga Denis Mukvege i Nadija Murad, bivša robinja Islamske države.

Doktor Denis Mukvege je ginekolog, a Nadija Murad, pripadica naroda Јazida iz Iraka, a nagrađeni su prestižnom svjetskom nagradom za aktivizam u borbu protiv korištenja silovanja kao oružja u ratu, objavio je u Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Nobelov komitet je za ovogodišnju nagradu primio 216 nominacija za pojedince i 115 za organizacije. Međutim, samo par imena procurilo je u javnost. Nobelov komitet, naime, već 50 godina čuva u strogoj tajnosti imena svih kandidata, a ako i neko dospije u javnost, tu je zbog toga što je objavio onaj ko nekog nominuje.

I ove godine neka imena izazivaju kontraverze. Naime, među poznatim nominovanima za Nobelovu nagradu za mir je sirijska civilna orgnazicija "Bijeli šlemovi", oko čije uloge u Siriji se nikako ne slažu sukobljene strane.

Takođe, nominovani su i ruski list "Novaja gazeta", Edvard Snouden koji je obejlodanio na stotine tajnih dokumenata američke nacionalne službe za bezbjednost ,Komeserijat UN za izbjeglice, prenio je AP.