latinica  ћирилица
05/10/2018 |  13:15 ⇒ 06/10/2018 | 07:11 | Autor: SRNA

"Velika Albanija" - prijetnja miru i stabilnosti Balkana

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je danas da su kršenje odredaba međunarodnog prava, uz stvaranje "velike Albanije", glavni bezbjednosni izazov i prijetnja miru na Balkanu, a da je legitimno pravo Srbije da vodi računa o sunarodnicima gdje god da žive.
Aleksandar Vulin (Foto: O.Bunić/RAS Srbija) -
Aleksandar Vulin (Foto: O.Bunić/RAS Srbija)

Vulin je upozorio i na licemjerje dijela međunarodne zajednice koja ćuti na izjave prištinskih i predstavnika Albanije o stvaranju "velike Albanije", kao i ponašanja u vezi sa takozvanom vojskom samoproglašenog Kosova, čijem stvaranju se Beograd snažno protivi.

"Najozbiljnija prijetnja miru na Balkanu je stvaranje nove države koja bi zauzimala i dijelove Srbije, Crne Gore, Makedonije, pa i Grčke", rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, nova država koju pokušavaju da uspostave na etničkom i političkom prostoru drugih, s ciljem rješavanja albanskog nacionalnog pitanja, predstavlja opasnost po stabilnost na Balkanu.

Vulin je rekao da, uprkos tome što ta takozvana vojska ne postoji, u nekim državama i sada ljude u uniformama nepostojeće vojske primaju kao izaslanike Ministarstva odbrane samoproglašenog Kosova.

"Kada ambasadore ovde /u Beogradu/ pitamo o tome, oni slegnu ramenima i kažu tako smo odlučili i tačka", rekao je Vulin i ukazao da to pokazuje i dvoličnost i gaženje međunarodnog prava, ali i opasnost po bezbjednost regiona.