latinica  ћирилица
05/10/2018 |  15:06 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Dodik: Vučić uvijek dobrodošao u Srpsku

Iako se radovao posjeti Istočnom Sarajevu i otvaranju nove bolnice "Srbija" , Aleksandar Vučić zbog prozivki srpskih političara da se miješa u izborni proces, na veličanstvenu ceremoniju nije došao.

Umjesto toga, uputio je pismo predsjedniku Repbulike Srpske u kojem je izrazio žaljenje, ali i razumijevanje Milorada Dodika koji je od njega tražio da ne prisustvuje tom događaju.

- Ostaće zapisano u istoriji da jedan Srbin optuži Srbiju za miješanje - izjavio je predsjednik Srpske, nakon otvaranja bolnice.

Kada turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u sarajevskoj "Zetri" održi predizborni miting, onda to nije miješanje u izborni proces.

Tada niko od srpskih političara u bh vlasti nije reagovao, osim što je upozoravala zvanična Banjaluka. Kada Srbija gradi i pomaže svoj narod u Republici Srpskoj i kada njen predsjednik treba da podijeli radost sa svojim narodom s druge strane Drine-odjednom je to uplitanje u unutrašnja pitanja BiH i izbore.

- Potpuno je nedostojno što je Ivanić optužio Vučića. Јa osuđujem i ne prihvatam bilo kog Srbina iz Republike Srpske koji osuđuje. Ovo će ostati zapisano u istoriji da je jedan Srbin osudio Srbiju za miješanje - kaže predsjednik Srpske. 

I predsjednik Vučić u pismu Dodiku primećuje da je u BiH, u izbornu kampanju, stigao hrvatski premijer Andrej Plenković, ali, kako je naveo, gotovo niko, pogotovo ne iz Evropske unije, nije optužio Hrvatsku za direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH, kao što niko nije optuživao Sarajevo za miješanje u stvari drugih država, čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz Sarajeva. Umjesto Vučića, građane Sarajevsko-romanijske regije pozdravio je potpredsjednik Vlade Srbije i njegov izaslanik Nebojša Stefanović. Prisutnima je pročitao pismo Aleksandra Vučića upućeno Miloradu Dodiku.

- I vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to smo mi Srbi. Upravo zato, saradnja Srbije i Srpske, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti, mora da bude sveobuhvatna i snažnija. To niko ne može da nam zabrani, niti to smijemo da im dozvolimo - navodi se pismu.

Predsjednik Vučić u pismu izražava i žaljenje što zbog nedolaska neće biti u prilici da sa Dodikom razgovara o, kako je naveo brojnim zajedničkim projektima i podršci države Srbije Republici Srpskoj i njenom narodu.
 
- U potpunosti razumijem to što ste od mene tražili da danas ne prisustvujem događaju koji smo dugo i temeljno pripremali, i to, poštovani predsjedniče, govori o vašoj odgovornosti i brizi za cjelinu interesa srpskog naroda. Napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u BiH. I to nije nikakva novost. Ali jeste novost da neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku međunarodne zajednice u ostvarenju ličnih interesa - navodi Stefanović.

- Žao mi je što nije ovdje zato što nesebično voli ovaj kraj. Ovdje je služio vojsku. Naši lokalni animoziteti moraju prestati pred ovim velelepnim zdanjem - poručuje Dodik.

Srbija političkom nišanu danas drži Brisel. Prati svaku riječ iz Evorpe ne bi li negdje nešto čula o podršci hrvatskog premijera Andreja Plenkovića – Draganu Čoviću.

- Nemoj da se obaziremo kad svako u svijetu može da kaže šta mi treba da radimo. Mi imamo svoje interese da se Republika Srpska očuva - ističe ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ovim su i Vučić i Dačić poslali poruku Republici Srpskoj da najveći oslonac i prijatelja ima u Srbiji. I da se Srbima više nikad ne mogu i neće desiti "Oluje"!