X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
06/10/2018 |  15:39 | Izvor: SRNA

U Sisku obilježen Dan sjećanja na stradalu srpsku siročad

U Sisku je danas obilježen Dan sjećanja na stradalu srpsku ratnu siročad tokom Drugog svjetskog rata u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine u ovom gradu.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je za Srnu da je važno sjećati se razloga zbog kojih su ova djeca stradala, ideologije i ramjera zločina koji su činjeni zbog državne ideje koju je zagovarao ustaški režim u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.

- S druge strane, to je prilika da se sjetimo onih koji su tu djecu, njih gotovo 7.000, od kojih je svako četvrto stradalo, što od gladi, hladnoće ili vrućine, bolesti ili nehigijenskih uslova u posljednjim momentima spasavali od sigurne smrti - pripadnika Crvenog krsta Hrvatske iz tog vremena vođenog Dianom Budisavljević i Kamilom Breslerom i nizom drugih manje poznatih ljudi koji su od Stare Gradiške pa do ovih mjesta presretali kolone i borili se za spas te djece - rekao je Pupovac.

On je istakao da su se članovi SNV-a zbog toga danas okupili u Sisku i okupljaćese svake godinu dok ovo i druga mjesta ne dobiju onaj status u sjećanju kakav su nekada imala.

- To znači da za njih znaju i djeca i odrasli i predstavnici hrvatskih državnih institucija i da se svako odnosi prema tome sa pijetetom, te da se svako kritički i sa oštrom osudom odnosi prema pokušajima rehabilitacije ideja Ante Pavelića ili pripadnika njegove vojske - rekao je Pupovac, koji je i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i poslanik u Hrvatskom saboru.

Tradicija obilježavanja ovog dana obnovljena je prije nekoliko godina, a riječ je o događaju u čijoj su organizaciji do posljednjeg rata učestvovale obrazovne institucije, a školarci sa područja Siska i okoline su na mjestu događaja učili o strahotama ustaškog režima.

U Sisku je od 3. avgusta 1942. do januara 1943. godine funkcionisao poseban logor koji se službeno nazivao "Prihvatilište za djecu izbjeglica".

Na spomeniku na dječijem groblju navodi se podatak da je na tom mjestu sahranjeno oko 2.000 djece, ali zbog izostanka bilo kakvog sistematskog istraživanja nakon Drugog svjetskog rata, nije moguće sa sigurnošću utvrditi tačan broj umrlih.

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća ranije su naveli da je kroz logor u Sisku prošlo više od 6.000 djece od dva mjeseca do 12 godina.

Dječiji logor u Sisku, najveći te vrste u NDH, nalazio se pod pokroviteljstvom "Ženske loze ustaškog pokreta" i "Ustaške nadzorne službe".

Neposredno upravljanje "dječijim prihvatilištem" bilo je u rukama ustaše i ljekara Antuna Najžera.