X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
08/10/2018 |  12:27 ⇒ 12:31 | Izvor: SRNA

Nobela za ekonomiju dobili Amerikanci Nordhaus i Romer

Amerikanci Vilijam Nordhaus i Pol Romer ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za integrisanje klimatskih promjena i tehnoloških inovacija u makroekonomske analize, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija nauka.
Vilijam Nordhaus i Pol Romer (Foto: Nobel Media) -
Vilijam Nordhaus i Pol Romer (Foto: Nobel Media)

"Njihova saznanja značajno su proširila obim ekonomske analize konstruisanjem modela koji objašnjavaju kako se odvija interakcija tržišne ekonomije sa prirodom i znanjem", saopštila je Akademija.

Dobitnici će podijeliti novčanu nagradu od milion dolara.

Akademija navodi da Nordhausovo istraživanje pokazuje da je globalna uniformna šema karbonskih poreza nametnuta svim državama najefikasniji lijek za probleme koje izazivaju emisije gasova.

Romerovo istraživanje položilo je temelj onoga što sada nazivamo "endogenom teorijom rasta", koja je donijela nova istraživanja u oblasti regulacija i politike koja ohrabruje nove ideje i dugoročni prosperitet, navodi se u obrazloženju.

Nobelova nagrada za ekonomiju ustanovljena je 1968. godine i nije bila dio originane grupe priznanja koja su nabrojana u testamentu švedskog industrijalca Alfreda Nobela 1895. godine.