latinica  ћирилица
08/10/2018 |  18:24 ⇒ 18:25 | Autor: SRNA

Bespovratna sredstva za samozapošljavanje 18 Trebinjaca

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović potpisao je danas ugovore o samozapošljavanju sa 18 lica, koja će, u zavisnosti od djelatnosti koju su izabrali, dobiti od 4.000 do 11.000 KM bespovratnih sredstava.
Trebinje-ugovori za samozapošljavanje - Foto: SRNA
Trebinje-ugovori za samozapošljavanjeFoto: SRNA

Petrović je rekao da je za ove ugovore obezbijeđeno 100.000 KM, a da će 65 odsto od ukupno dodijeljenih sredstava biti isplaćeno korisnicima već sutra.

- Ostatak od 35 odsto biće isplaćeno nakon godinu dana, kako smo to radili u preostalim zahtjevima tokom 2018. i 2017. godine - naveo je Petrović.

On je istakao da mu je drago što su ovi ljudi odlučili da pokrenu vlastiti biznis, navodeći da je to velika hrabrost, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se treba boriti na zahtjevnom tržištu.

Zato će, dodao je Petrović, Gradska uprava uvijek biti na raspolaganju Trebinjcima koji su putem programa za samozapošljavanje pokrenuli vlastiti biznis.

- Na usluzi smo im za sve što im treba jer hoćemo da u Trebinju prevlada preduzetnički duh - rekao je Petrović.

Trebinjac Dragan Dangubić, zahvaljujući ovom ugovoru, proširiće svoju auto-mehaničarsku radnju, za koju je prije dvije godine nabavio neophodne mašine.

- Dodijeljeno mi je 7.600 KM. To će mi biti dovoljno da svoj biznis izvedem na pravi put - naveo je Dangubić, koji je sa prekidima na birou rada duže od 10 godina.

Njegov sugrađanin Miroslav Pudarić pokrenuće vlastiti studio za video-produkciju.

On je rekao da je zadovoljan uslovima koje je Gradska uprava postavila i da će zahvaljujući ovom ugovoru pronaći posao.

- Ugovorom sam dobio 8.000 KM koje ću iskoristiti za kupovinu opreme koja mi nedostaje - istakao je Pudarić.

Potpisnici ugovora danas su kao svoje biznis-ideje predložili, između ostalog, otvaranje poljoprivrednog gazdinstva, pružanje turističkih usluga, te otvaranje butika, odnosno frizerskog salona.

Јavni poziv za projekte samozapošljavanja otvoren je do kraja godine, a za ove namjene u proteklih godinu i devet mjeseci izdvojeno je oko 500.000 KM.